10 хил. полицаи излизат на протест

10 хил. полицаи излизат на протест

Не по-малко от 8-10 хил. служители на МВР ще протестират на пл. „Александър Невски“ на 5 юли от 11 часа. Това заяви пред Нова телевизия председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов.
Преди дни синдикатите във вътрешното ведомство обявиха национален протест навръх професионалния си празник – 5 юли, заради ниските заплати. Те поискаха възнагражденията да бъдат повишени с минимум 15% от юли, но след няколко срещи с тях ресорният министър Валентин Радев обяви, че не е чул аргументи за това.
Кузманов уточни днес, 26 юни, че на протеста ще вземат участие само служители на МВР, които са в отпуск или по една или друга причина не са на смяна. „Възможността колегите да посетят протеста масово е голяма“, добави той, като уточни, че полицаите не изпитват нужда от това да излизат на протеста въоръжени. Кузманов даде пример и защо са нужни полицейските протести: „Онзи ден назначиха нови колеги, като началната заплата е 662 лева. Това са млади хора, които обичат държавата си и иска да работят за нея, но съвсем скоро ще разберат, че нещата не стоят точно така“. Според него всички служители в държавни институции имат възможност да се замесят в корупционни схеми и това не важи само за полицията. Относно информацията, че служителите на полицията сами си купуват облеклото Кузманов заяви, че за периода 2011-2015 г. МВР дължи като неосигурени дрехи на служителите 29.5 милиона лева. „Това означава, че колегите са подпомогнали системата с 30 млн. лева”, каза той. Относно информацията, че складовете са пълни с униформи Кузманов уточни, че там има зимни униформи и то не за всички служители. „Колегите и тази година ще си купят само фланелките, с които да работят през лятото, за да им бъде комфортно”, добави той. Според него не е коректно държавата по този начин да рекетира служителите на МВР – с поддръжката на техника и закупуването на дрехи.
Кузманов добави, че много биха искали да имат разговор с премиера Бойко Борисов. „Надяваме се тази среща да бъде преди протеста, защото след това ще е безсмислена”, категоричен беше той.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder