90 години от рождението на Димитър Попов

90 години от рождението на Димитър Попов

Димитър Илиев Попов е роден в Кула, област Видин. Завършва „Право“ в Софийския университет през 1950 година. За кратко работи като миньор (1953 – 1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 година е съдия в Софийски градски съд, а от 1 март 1990 до 1 юли 1992 година е негов председател.
През 1985 година, тогава съдия в СГС, Димитър Илиев Попов осъжда на смърт 26-годишния Тодор Дечев, който е обвинен, че е осквернил надгробния камък на Людмила Живкова, което той твърдял, че е извършил в нетрезво състояние. След като е арестуван, Дечев признава и за още 2 престъпления, които според негови близки са скалъпени – че нападнал постовия пред Столичната пожарна и му отнел автомата, след което нападнал и милиционер в ж.к. „Хаджи Димитър“. При нападението войникът пада и си чупи черепа, но след като излиза от кома, разпознава Дечев. Върховният съд потвърждава присъдата и тя е изпълнена, след като и Държавният съвет отказва да помилва осъдения.
Димитър Попов е министър-председател на България в правителството, управлявало страната от 20 декември 1990 до 8 ноември 1991 година, подкрепено от повечето политически партии и с участието на експерти от БСП, СДС, БЗНС. Кабинетът на Димитър Попов, наричан „правителство на националното съгласие“, влиза в историята на страната като „Правителство на надеждата“, защото успява да убеди политическите сили да сключат споразумение за мирен преход към демократично общество. Димитър Попов е известен с фразата: „За бога, братя, не купувайте“ след като на 1 февруари 1991 година министерският съвет премахва държавния контрол върху цените.
През 1992 година Попов неуспешно се кандидатира за президент, от Българската национална демократическа партия.
Димитър Попов е един от създателите на Съюза на съдиите в България (1998).
Умира на 5 декември 2015 година.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder