Арнаудова: Делото срещу Марешки, Христов и Таскова няма да свърши скоро

Арнаудова: Делото срещу Марешки, Христов и Таскова няма да свърши скоро

Делото срещу народните представители от „Воля“ Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова няма да приключи скоро. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ.
Пред прокуратурата предстоят много действия по делото. Трябва да се разпитат повече от 80 лица, отбеляза Арнаудова. Главният прокурор добави, че за да се убеди съда в това, че лицата всъщност са извършили престъпление, първо трябва да се установи всяко отделно изпълнително деяние – става въпрос за мащабна дейност на територията на България.
В петък, 23 юни, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на трима народни представители от „Воля“ – председателят Веселин Марешки и депутатите Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията на Цацров се основаваха на доказателства за изнудване от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12 декември 2014 г.
Малко по-късно чрез същия ден Кръстина Таскова и Пламен Христов доброволно се отказаха от имунитета си. Двамата обявиха това свое решение на брифинг в парламента.
По-рано днес Таскова отбеляза, че няма проблем да се откаже от имунитета си. Според нея действията на прокуратурата са вид „акция“ срещу парламентарната група на „Воля“, защото партията успяла да прекара няколко закона срещу картелите за краткия период, в който парламентът заседава.
Румяна Арнаудова каза, че разследването срещу лидера на „Воля“ Веселин Марешки е започнало, след като прокуратурата е получила доказателства под формата на специални разузнавателни средства – СРС-та. Тези средства били позволени за разследването на Веселин Марешки за заплахи спрямо други собственици на аптеки, но по друго обвинение – за рекет и побой.
Според Арнаудова собствениците на аптеки са били изнудвани да закупуват лекарства от точно определен доставчик. В противен случай в близост до обектите им били поставяни т. нар. „наказателни аптеки“, в които лекарствата се продавали с 10% по-евтино. По този начин, чрез дъмпингови цени, собствениците на аптеки били принуждаване да продадат бизнеса си или да закрият обектите си. По думите не главния прокурор аптекарите били и рекетирани чрез поръчкови проверки от Агенцията по лекарствата.
По информаця на Изпълнителната агенция по лекарствата през 2014 година са били иззети 13 лиценза на аптеки. Основните констатирани нарушения били свързани със санитарни и строителни изисквания, които аптеките не изпълнявали.
По думите на говорителят на главния прокурор доказателствата показват, че Марешки, Христов и Таскова са действали в съучастие при извършването на престъплението. Според прокурорите от Окръжната прокуратура във Варна имало и съмнения за наличие на организирана престъпна група (ОПГ), поради което делото било изпратено първоначално в Специализираната прокуратура. Делото обаче било преместено заради липса на доказателства. Арнаудова отбеляза, че ако в хода на делото се установят доказателства за наличието на ОПГ, то делото ще бъде върнато в Специализираната прокуратура.
Според Румяна Арнаудова е възможно и други лица да се участвали в престъплението.

Източник: News.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder