Паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков във Видин

Паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков във Видин

Община Видин организира тържествена церемония за откриването на паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков, който е роден във Видин на 29 април 1888 година. Флотски герой от Балканската и от Първата световна война, служил като командир на минна рота на Черноморския флот, загинал на 26 септември 1916 г. по време на бойно миночистене в Батовския залив, край град Варна. Инициативата за поставянето на паметната плоча е подета от Сдружение „КЛУБ МИНОНОСЕЦ ДРЪЗКИ“, град Варна и се реализира със съдействието на Командване на Военноморските сили на Република България, Българска военноморска конфедерация, Сдружение на морските капитани, Синдикат на моряците, Синдикат на пристанищните работници, Синдикат на докерите и механизаторите, Патриотичен клуб „Бдинци“, родственици на Кирил Минков и други съмишленици.
На събитието присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, заместник-председателят на Общинския съвет Красимир Асенов, представители на Сдружение „КЛУБ МИНОНОСЕЦ ДРЪЗКИ”, град Варна, родственици на Кирил Минков – адвокат Ели Минкова, Анна Атанасова и Олга Байчева, представители на обществени и културни институции, неправителствени организации, граждани.
За живота и делото на капитан лейтенант Кирил Минков говориха капитан I ранг о.з. Васил Кръстев и капитан I ранг Ваньо Мусенски от Варна. С думи на признателност към подвига на видинския герой и на благодарност към всички, помогнали той да получи заслужената почит, се обърна кметът на Община Видин Огнян Ценков.
Областният управител Албена Георгиева изрази удовлетворението си, че подетата преди години инициатива за изграждане на паметна плоча на к-н л-т Кирил Минков вече е факт. Тя изказа своята благодарност към ръководството на Община Видин и към всички, включили се в осъществяването на прекрасната инициатива. „Тази плоча ще напомня и показва на гражданите и гостите на Видин за делото на Кирил Минков, ще пази неговата памет” – каза Георгиева.
Паметната плоча бе открита тържествено от кмета на общината Огнян Ценков и капитан I ранг о.з. Васил Кръстев, което бе ознаменувано със залп, произведен от Патриотичен клуб „Бдинци”. Всички присъстващи сведоха глава в едноминутно мълчание. Заупокойна молитва бе отслужена от йеромонах Максим. Церемонията завърши с поднасянето на венци и цветя.
Паметната плоча на капитан ллейтенант Кирил Минков е разположена в зелената площ до ДКЦ (бившата поликлиника), на ул. „Христо Ботев”. Изграждането и поставянето й са дело на Валери Петров от Видин и Милен Димитров от Варна.


Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder