Топ вести
Астрофизици откриха причината за анормалното поведение на Уран

Астрофизици откриха причината за анормалното поведение на Уран

Астрофизици от Технологичния университет на Джорджия откриха, че на необичайно големия наклон на оста на въртене на планетата Уран вероятно се дължи анормалното въртене на магнитното ѝ поле.
Една от особеностите на планетата се състои в това, че екваторът на планетата е под ъгъл 97,86 градуса спрямо орбиталната ѝ плоскост. Тази аномалия се обяснява със сблъсък на газовия гигант с планетезимал – „зародиш“ на неизвестна планета, с размерите на Земята в ранните стадии от формирането на Слънчевата система. Магнитната ос на свой ред е под 60-градусов наклон спрямо оста на въртене и в резултат също се завърта.
Създадените от учените математически модели показаха, че преместването на магнитните полюси се дължи на наклона на оста на въртене. При това магнитосферата на планетата за денонощие (17 часа) става динамична и превключва между две състояния – „открито“ и „закрито“. При „откритото“ състояние йонизирани частици в състава на слънчевия вятър проникват в атмосферата на планетата, докато при „закритото“ се оказват блокирани.
Тъй като редица екзопланети напомнят Уран и Нептун, анализът на газови гиганти в Слънчевата система ще позволи да се опознаят по-добре физическите характеристики на далечни космически обекти, отбелязаха специалистите.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder