Безработицата във Видинско с 10% по-висока от средната за страната

Безработицата във Видинско с 10% по-висока от средната за страната

Безработицата в област Видин е с 10% по-висока от средната за страната. Това показват данните, които Дирекция „Бюро по труда“ – Видин (ДБТ) представи на пресконференция днес, 27 юни. Виолета Генчева, началник Отдел „Посреднически услуги“ в ДБТ – Видин, съобщи, че за месец май общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 6535 души, като равнището на безработица е 17.28% (при 7.1% равнище на този показател на национално ниво).
За Дирекция „Бюро по труда“ – Видин (ДБТ) равнището на безработица е 11.55% (3316 регистрирани безработни), за ДБТ – Кула е 24.12% (684 регистрирани безработни), и ДБТ – Белоградчик – 40.40% (2535 регистрирани безработни). През месец май общият брой регистрирани безработни в област Видин е 6535 души. По отношение пазара на труда в ДБТ – Видин (общините Видин, Брегово и Ново село), данните, са както следва: община Видин – 10.21% безработица, община Брегово – 30.15% и община Ново село – 18.99%. „Относно уязвимите групи на пазара на труда, безработните младежи, които са наша основна таргет група за устрояване на работа, са 331 души за ДБТ – Видин. Увеличава се броят на регистрираните продължително безработни. Макар че в сравнение с предходния месец имаме едно малко намаление, с 86 лица, в тази група все повече хората се увеличават“, посочи Виолета Генчева.
Тя съобщи, че през месец май за едно обявено работно място в ДБТ – Видин са се състезавали седем безработни лица. Към момента обявените в Дирекцията свободни работни места с изисквано висше образование са за фармацевт-магистър, помощник-фармацевт, инженер-конструктор, машинен инженер, ръководител сектор в промишлеността; заявените работни места за лица със средно и основно образование са шест места за машинни оператори-шиене, седем – за шивачи, бизнесът търси и сервитьори, бармани, помощник-готвачи, работници поддръжка, шофьори на товарни автомобили и работник поправка на джанти и гуми, готвачи, продавачи на сладолед, работници кухня и други. Подробен списък с обявените работни места може да бъде откри на сайта на Агенция по заетостта.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder