Частните болници искат от премиера нови медицински стандарти

Частните болници искат от премиера нови медицински стандарти

Във връзка със намерението на премиера Бойко Борисов да намали административната тежест върху здравеопазването Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) предлага изцяло нов подход по отношение на медицинските стандарти.
Според представителите на частните болници медицинските „стандарти за качество“ не отговарят нито по форма, нито по съдържание на това понятие. Тези стандарти били съвкупност от административни и в голямата си част ненужни от медицинска и управленска гледна точка изисквания. Голяма част от стандартите са и отменени от ВАС, защото не им е правен никаква икономическа или финансова оценка.
Според частните болници приемането на истински медицински стандарти ще стимулира качеството на медицинската дейност и ще спомогне за предоставянето на по-евтини услуги, намалявайки натиска върху НЗОК за финансиране на лечебните заведения.
Предсавителите на частните болници се обявиха и за промяна на регламентите за прилагането на Националната здравна карта, защото действащите към момента текстове я превръщали в инструмент за лимитиране на лечебните заведения и дейности – тя не позволявала разкриването на нови лечебни заведения или на нови структури към съществуващите заведения.
Предлага се и да се премахне изискването договорите между лечебните заведения и РЗОК да се сключват всяка година. „Не е нужно тези договори да са ограничени със срок, защото те могат да бъдат прекратени или изменени по всяко време при условията на Закона за здравното осигуряване“, обясняват от частните лечебни заведения. Те се обединиха и върху премахването на изискванията на НЗОК към лекарите да предоставят сертификати „едва ли не за всяко едно свое действие“. Вместо това те предлагат да се въведат предвидените в закона механизми за контрол на натовареността и обучението като елементи на продължителната квалификация на лекарите.
В заключение представителите на частните здравни заведения предлагат да бъдат премахнати лимитите на болниците. „Това е административна мярка, която поражда само скандали, пречи на развитието на здравната система, създава огромни предпоставки за корупция и нарушава правата на пациентите свободно да избират къде да се лекуват.“
С настоящите предложения Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници гарантира, че ще се премахване поне част от ненужната административна тежест в здравеопазването. Според тях тези предложения биха спомогнали и за ограничаване на корупцията в сектора и за неговото демонополизиране.

Източник: News.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder