Топ вести
Промени в реда за отпускане на целеви помощи за отопление

Промени в реда за отпускане на целеви помощи за отопление

От тази година заявления за получаване на целева помощ за отопление ще могат да се подават и по настоящ адрес. „От януари 2017 година с промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане започна подпомагането по настоящ адрес и затова се регулира и наредбата, за да отговаря тя на Правилника“, обясни Даниела Ангелова, експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Видин. На пресконференция днес, 27 юни, Ангелова представи информация за готвените промени в наредбата, регламентираща отпускането на енергийните помощи.
Освен възможността за кандидатстване в Дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, промяна в допълнителните разпоредби на проекта за наредба предвижда при изчисляване на доходите на едно домакинство да не се включват месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане. Подготвя се и промяна в начина на изплащане на целевата помощ при отопление с централно топлоподаване (тоест централно парно), като същата вече да се предоставя на правоимащите лица в пари, а не на съответните топлофикационни дружества.
„Лицата и семействата, желаещи да кандидатстват за отпускане на целева помощ за отопление, е препоръчително да подадат своите документи след 17 юли, във връзка с влизане в сила на предстоящите промени в Наредбата, които са по-благоприятни“, коментира Даниела Ангелова. Тя, обаче, уточни, че заявленията, подадени преди 17 юли, също ще бъдат разгледани, но по сегашния ред, тоест без да се вземат под внимание готвените изменения.
„Заявленията-декларации за отпускане на целева помощ за отопление се подават в Дирекциите „Социално подпомагане“ до 31 октомври. В заявлението задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. За отоплителен сезон 2016/2017 година в област Видин са били депозирани 9376 заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление, целева помощ е отпусната на 7757 лица, а броят на отказите е 1619“, посочи още Даниела Ангелова.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder