Топ вести
Учени: Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

Учени: Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

От 2014 година насам нивото на океаните се покачва с два пъти по-бързо, отколкото през 1993 година. Смята се, че топенето на ледената шапка на Гренландия представлява 25% от това покачване и то при положение, че преди 20 години този дял е бил само 5%, показва анализ. След 2014 нивото на океаните е започнало да се покачва с около 3.3 мм на година, срещу 2.2 мм на година през 1993 г., уточняват учените от списание „Нейчър Климат Чейндж“.
Тези заключения рискуват да засилят тревогата на учените, които се опасяват, че нивото на океаните се повишава по-бързо от предвиденото преди няколко години. Последиците от това може да са катастрофални, тъй като стотици милиони хора живеят в зони, разположени под морското равнище.
Големи крайбрежни градове са застрашени, а малки острови могат изцяло да изчезнат. „Тези заключения са важни, тъй като междуправителствената група експерти за промени в климата /Giec/ прави много предпазлива прогноза за повишаване на нивото на морето до края на века между 60 и 90 см“, алармира професорът по физика на океаните в университета в Оксфорд Питър Уодъмс. По думите му тази оценка предполага постоянна скорост на повишаване на нивото на океаните.
„Има обаче и убедителни доказателства, че тази скорост се увеличава и това увеличение е експоненциално“, подчертава Уодъмс. Гренландия сама по себе си има достатъчно замръзнала вода, която може при топенето си да повиши нивото на океаните с около седем метра. Повечето специалисти вече очакват общото повишаване на нивото на океаните в края на века да надвиши значително един метър.

Източник: 1den

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder