Уейнрайт: Кулминацията на тероризма в Европа все още не е настъпила

Уейнрайт: Кулминацията на тероризма в Европа все още не е настъпила

Париж, Брюксел, Лондон и Берлин – европейските столици са разтърсени от ужаса на теристичните нападения. А броят на нападенията от джихадисти продължава да нараства. Директорът на Европейската полицейска служба (Европол) Роб Уейнрайт е уверен, че кулминацията на терора в Европа все още не е настъпила.
Кога обаче най-сетне ще приключи всичко? На този въпрос търсят отговор много европейци. Уейнрайт е предпазлив с успокоенията. „Заплахата от тероризъм, която имаме от едно поколение насам, е най-високата за последните 20 г. И тя ще продължава да се увеличава, разполагаме с доказателства за това“, съобщи директорът на Европол в интервю.
Роб Уейнрайт припомни, че само през миналата година тероризъм е станал причина за смъртта на 135 души, а за подозрения във връзки с джихадистите са арестувани 718 души – почти два пъти повече, отколкото през 2014 г. „Това е изключителен възход и показва колко много се е радикализирала част от ислямската общност“, предупреди експертът.
Рисковете произтичат както от терористични групировки, така и от отделни лица, т.нар. атентатори единаци. Основни носители на заплахата са бойци, завърнали се от Сирия в страните от Европа. Екстремистки организации като „Ислямска държава“ са много успешни в интернет, използват социалните мрежи за пропаганда и набиране на последователи.
Но именно по-големите групировки са в състояние да планират и извършат големи атаки. „Нападателите може да бъдат контролирани или вдъхновени от „Ислямска държава“, дори и да не са били в Сирия или Ирак. Някои атаки са внимателно планирани, а други са плод на спонтанни действия“, заяви Роб Уейнрайт.
На въпрос дали Европа е във война с терористичната милиция Уейнрайт отговори: „Не. Аз не бих използвал думата „война“, защото тя носи смисъл, който терористите не заслужават“.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder