229 бежанци трябва да напуснат лагера в Харманли

229 бежанци трябва да напуснат лагера в Харманли

229 мигранти с вече получен статут имат срок до днес, 30 юни, да напуснат лагера за бежанци в Харманли. На улицата обаче остават и семейства с деца без документи и без пари. Нито една община не е заявила готовност да приеме някого от тях. У нас все още не се работи за интеграцията на получилите закрила. „Началникът на лагера дойде и каза: „След Рамазана да ви няма“. Питах го: „Къде да отида – имам жена и две деца, нямаме документи, нямаме пари?“. Той каза: „Не ме интересува, ако искаш, хващай гората“, разказа Саид Рахмани, цитиран от bTV, чието семейство е било предупредено, че трябва да напусне лагера преди две седмици. Друго семейство от Афганистан, на което също е отказан статут и в момента обжалва пред съда, също е подканено да си тръгне.
От ръководството на лагера отричат да са гонили чужденци без статут. Твърдят, че само сирийските семейства, които вече са получили международна закрила, са в предизвестие да напуснат лагера. Срокът изтича днес.

От Агенцията за бежанците подчертават, че капацитетът на центъра няма да се увеличава „Няма да бъдат изкарвани насила“, уверили от РПЦ Харманли. В момента в лагера в Харманли живеят 836 души. От тях 252 имат статут, но само 229 са предупредени, че трябва да си търсят нов дом.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder