25 години затвор за убиец заклал семейство

25 години затвор за убиец заклал семейство

Двойният убиец от Пазарджик, убил по расистки подбуди семейство пенсионери на 5 ноември м.г. и ранил с въздушна пушка две жени със същия мотив на следващия ден, се размина с доживотна присъда. Днес на първото заседание по делото той прие т.нар. съкратено следствие, което му дава известни привилегии – по-леко наказание.
Затова прокурор Димитрия Ганчева поиска от 15 до 30 години затвор за убийството на Асен и Василка Илиеви, на 77 и 68 години, в дома им на ул. „Дунав“. За причинените леки телесни повреди на простреляните също пледира за ефективно лишаване от свобода, като и за двете обвинения настоя да се вземат предвид отегчаващите вината обстоятелства.
В крайна сметка петчленният състав на съда с председател Ирина Джунева даде на двойния убиец от ул. „Дунав“ 25 години затвор при първоначален строг режим. Присъдата е кумулативна и обща за двете престъпления. За убийството на семейството пенсионери Асен и Василка Илиеви бе наложено наказание от 25 години, а за раняването на две случайни жени на следващия ден – 2 години.
Магистратите постановиха още Николов да плати кръвнина на наследниците на двамата убити възрастни хора общо 300 000 лева, а на двете простреляни жени – по 2000 лева.
Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана от прокуратурата пред Апелативния съд в Пловдив.
Престъпленията са извършени от омраза към ромите. Според признанията на Николов, цитирани в залата от прокурор Ганчева, на 5 ноември той излязъл от дома си с нож с единствената цел да убие цигани. Влязъл в дома на самотна вдовица, но не я намерил. Тогава нахълтал в къщата на възрастната двойка.
Първо наръгал над 16 пъти Асен в главата, тялото и крайниците, докато жена му седяла парализирана на леглото при мисълта, че същото очаква и нея. Минути по късно тя била намушкана над 9 пъти.
След това, видимо горд от деянията си, Иван се опитал да отреже главата на Асен, за да я изнесе на улицата на показ и да предизвика бунт на българите срещу ромите, които смятал за излишна част от обществото. Не успял, затова завлякъл цялото тяло.
Също толкова демонстративно извършил и второто престъпление. Като видял, че кварталът е пълен с полиция, излязъл с въздушната си пушка и започнал безразборна стрелба по случайни хора – също само роми. При всяко попадение в целта вдигал ръка и викал победоносно „Йес“.
По-късно заявил пред разследващите, че така се е опитвал да пробуди желание у българите да тръгнат на борба срещу циганите, защото смятал, че всички от този етнос са безполезни и чакат само на помощи.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder