Топ вести
Петровден – празникът на Белоградчик

Петровден – празникът на Белоградчик

Гости на Петровден – Празник на община Белоградчик, бяха Росен Живков – народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“, Филип Попов и Цветан Топчиев- народни представители от ПГ „БСП за България“, Белоградчишки епископ Поликарп, свещено иконом Рафаил и духовници от Видинска епархия, Миролюб Михайлович – зам. кмет на побратимената на Белоградчик община Княжевац, Владан Радованович- координатор за трансгранично сътрудничество, Десислава Тодорова- зам. кмет на община Видин и проф. Божидар Попов- главен диетолог на страната.
В словото си кметът на община Белоградчик Борис Николов приветства всички гости и отбеляза най-значимите резултати, постигнати през последната една година в работата на общинска администрация.
Приключени са дейностите на Националната програма за енергийна ефективност на шест многофамилни жилищни сгради на стойност 5,3 млн. лв. Изпълнението на предвидените мерки допринасят за по-високо ниво на енергийна ефективност на жилищните сгради и намаляване на разходите за ел. енергия; подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите и осигуряване на условия на жизнена среда в съответствие с критерийте на устойчиво развитие. Успешно е приключен и проектът за реконструкция на отоплителната инсталация в общинска администрация Белоградчик на стойност 400 хил. лв. Изпълнен е и проект за „Модернизиране на кухненското оборудване на Домашен социален патронаж в община Белоградчик“ на стойност 21 551 лева. По силата на подписан Договор за съвместна дейност между фонд „Социална закрила“ и Община Белоградчик е доставено и монтирано оборудване – професионална електрическа фурна, професионални електрически печки, хладилен шкаф и други артикули. За периода е учредена и Местна икономическа група /МИГ/ за общините Белоградчик, Димово и Макреш, въз основа на която ще се финансират проекти по Програма за развитие на селските райони.
По Оперативна програма „Региони в растеж“ община Белоградчик изпълнява осем проекта за осъществяване на енергийна ефективност на държавни и общински сгради на територията на община Белоградчик на стойност 2 230 000 лв. Работи се и по проект „Осъществяване на енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради- гр. Белоградчик“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. – седем броя многофамилни жилищни сгради на стойност 2 100 000 лева.
Подадени са и проектни предложения, свързани с реконструкция и рехабилитация на улици в Белоградчик, ремонт и рехабилитация на общински пътища на територията на общината и реконструкция на част от водоснабдителните системи на селата Рабиша, Боровица, Стакевци, Чифлик и Дъбравка.
Много добри думи се казаха за работата на учебните заведения в града, за работата на Дневния център за възрастни хора, успехите на фолклорните състави и развитието на културата.
Участниците в тържественото честване на Празника на града бяха поздравени и от Мирослава Чавдарова – Председател на Общинския съвет и епископ Поликарп. Поздравителен адрес от името на кмета на община Видин Огнян Ценков представи Десислава Тодорова- зам. кмет на общината.
Творческия екип на Симион Симеонов – оператор, и Николина Маричов а- автор на текста, представи филм, който онагледяваше извършеното през последната година от общински дейности.
Получени са Поздравителни адреси от Румен Радев – Президент на Р. България: „Имам удоволствието да Ви поздравя по повод празника на общината и отбелязването на Петровден, чието етимологично значение свързваме с камъка. Вярвам, че Белоградчик не само ще съхрани историята си, но и ще пребъде във вечността, както камъкът устоява на времето“ и от Бойко Борисов – Министър-председателя на Р. България: „Вярвам, че общата работа на местната и държавната власт ще продължава да допринася за подобряване живота на жителите на Белоградчик и за развитието на общината като туристическа дестинация“.
За постигнати високи резултати в различни сектори и сфери на дейност бяха връчени грамоти на фирми, учебни заведения и индивидуални лица.
Участниците в празника имаха възможността да се насладят на културната програма по повод на празника с участието на – клуб по спортни танци „Елит- Тим“, школа „Народни танци“, мъжки камерен хор „Белоградчик“ и духов оркестър.
Следващото събитие в общината е Международният събор на прохода „Кадь Боаз”, който ще се състои от 21 до 23 юли.


Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder