„Традицията продължава“ – 135 години читалище в Кула (СНИМКИ)

„Традицията продължава“ – 135 години читалище в Кула (СНИМКИ)

„Преди 135 години родолюбиви кулчани поставят началото на кулското читалище. Годината е 1882-ра, когато група ентусиасти учредяват читалище под името „Съгласие“. И така 135 години, години на упорита работа, на мечти, труд и успехи“.
С тези думи започна тържественият концерт, посветен на 135-годишния юбилей на Народно читалище „Просвета-1882“ Кула.
Специални гости на събитието бяха:
Елка Георгиева – зам.-областен управител; д-р Владимир Владимиров – кмет на Кула; д-р Димитър Георгиев – председател на Общински съвет Кула; Отец Геврасий – енорийски свещеник на кулска духовна околия; Мария Петрова и Славена Петрова – експерти към Регионален център Читалища; Ценцеушка Андреева – секретар на читалище „Раковски“ София и представител на Националния съвет на читалищата; Любомир Илиев – секретар на читалище „Цвят“ Видин и член на Националния съвет на читалищата.
Същинската програма стартира с песни на Народния хор „Кулчанки“ с ръководител изтъкнатия музикант и хоров диригент Генчо Генчев. Хорът е носител на много награди и отличия от областни и национални фестивали. Стихове за Кула изпълниха малките участници от състава за художествено слово с ръководител Маргарита Вълчева.
Концертът продължи с изпълнения на трите групи от състава за народни танци с ръководител Радка Целова. Съставът „Кулчане“ продължава традицията в танцовото изкуство, започнал под ръководството на Тодор Калчев и наследен от Деян Славчев, а днес от Радка Целова. Към днешна дата „Кулчане“ са носители на десетки високи отличия и награди от областни и национални фолклорни фестивали.
Програмата продължи с групите за модерни танци с ръководител Таня Тошева. Съвременните младежки танци разнообразяват и освежават репертоара на читалищната дейност.
Солови изпълнения също не липсваха – на сцената се представиха: Диана Янкова от Кулския състав „Живите въглени“; Владислав Перов с изпълнения на народни песни; Даниела Николаева изпя няколко народни песни – тя е започнала като певица в читалището на 4-годишна възраст.
Калин Георгиев – работил в миналото като корепетитор към кулското читалище, представи изпълнения на кавал и саксофон.
Концертът завърши с танца „Приемственост“, показвайки към какво се стремят в работата си читалищните дейци. В танца участваха всички от трите групи по народни танци. Те показаха как млади и стари могат и трябва да бъдат заедно и да се учат един от друг.
В края на тържествения концерт председателят на Народно читалище „Просвета-1882“ Кула, Маргарита Йончева прочете поздравителни адреси от Президента на Р България Румен Радев; от Председателя на 44-то Народно събрание (НС) Димитър Главчев; от народния представител в 44-то НС – Владимир Тошев; от Кмета на Видин – Огнян Ценков; от Държавен Архив – Видин; от читалища в областта.
Кметът на Кула д-р Владимир Владимиров поднесе своето приветствие и благодари на участниците за прекрасния концерт, като им пожела да бъдат здрави, щастливи и винаги така ентусиазирани.
Приветствие поднесе и г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител, която поднесе приветствие от името на Албена Георгиева – Областен управител и от свое име.
„135 години поколения наред се възпитават и обучават в това читалище. Играят, творят, но най-вече пазят традициите. А какво е един народ без традициите?!!“ – каза г-жа Георгиева.
Любомир Илиев (секретар на читалище „Цвят“ Видин и член на Националния съвет на читалищата) и Ценцерушка Андреева (секретар на читалище „Раковски“ София и представител на Националния съвет на читалищата) връчиха грамоти и медали на Маргарита Вълчева (секретар на НЧ „Просвета-1882“ Кула) и Маргарита Йончева (председател на НЧ „Просвета-1882“ Кула) от името на Съюза на народните читалища за високи творчески постижения и активна читалищна дейност.
Г-жа Андреева също поздрави участниците и гостите. „Много често се говори, че северозападна България е бедна, че е изостанала. Нищо подобно! Ето тази годишнина говори изключително много – пълна с духовност северозападна България е живата история. История, която съхранява и Кастра Мартис, и Баба Вида, и Вашето читалище. Продължавайте да творите!“

Екип Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder