По-скъпи винетки за тежкотоварните автомобили

По-скъпи винетки за тежкотоварните автомобили

„Тежкотоварният трафик трябва да плаща повече.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва във форум посветен на бъдещето на кохезионната политика и възможностите за финансиране.
Министърът каза, че от месец септември ще стане ясно с колко ще се вдигнат еднодневните или седмичните винетки за тежкотоварния трафик. Нанков отбеляза, че не е изключено редуциране на цената на винетките за леки автомобили.
„Винетните такси за леки автомобили са несъизмеримо високи спрямо винетните такси за тежкотоварни автомобили“, изтъкна той и посочи, че 67% от приходите от винетки са от автомобили. Според него електронните винетки ще съкратят разходите за съхраняване, разпечатване, транспортиране на винетки на хартиен носител и този ресурс, след като бъде спестен може да бъде калкулиран в цената.
Относно винетките министър Нанков подчерта, че е необходимо политическо решение. „За тежкотоварния трафик винетката трябва да бъде вдигната. Моето мнение е, убеден съм който иска да ме заклеймява, но тежкотоварният трафик трябва да плаща повече, най-вече транзитно преминаващият“, заяви Николай Нанков.
Според регионалния министър не по-малко от 10 хиляди тежкотоварни превозни средства преминават през страната дневно. Тарифирането след въвеждането на тол системата ще бъде на определени пътища. То също ще стане с решение на Министерски съвет по предложение на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Министърът коментира още, че двата основни принципа при тарифирането ще са изминати километри и нивото на автомобила. „Ще имаме възможност да варираме между отделните пътища – ще бъдат различно таксувани, както е в целият нормален свят с въведени тол системи. Ще имаме възможност да варираме както е в Германия, например и в Австрия в пиковете часове“, обясни той.
Така, без да се ограничава движението на тежкотоварния трафик в пиковете часове и с два пъти и половина или или три пъти по-скъпи такси, икономическата логика щяла сама да даде отговор на въпроса ще пътуват ли ТИР-овете в петък следобед към Бургас или ще изчакват петък вечерта или събота сутринта.
„Тол системата ще даде и този гъвкав подход“, убеден е николайНанков. Предстои държавата да обжалва забавянето на въвеждането на тол системата предвид генерираните парични загуби, възлизащи на 1,5 млн. лв. на ден. Грубата сметка показвала, че на годишна база България губи около 800 млн. лв. до 1 милиард от забавянето на въвеждането на тол таксите.

Източник: News.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder