Задържаха програмиста справил се с вируса WannaCry

Задържаха програмиста справил се с вируса WannaCry

Британският програмист, който успя да спре разпространението на вируса WannaCry, който порази компютри по целия свят през май, бе арестуван в САЩ. Маркъс Хъчинс е бил задържан на международното летище на Лас Вегас, щата Невада, във втората половина на деня след като участвал в конференция на експерти в областта на компютърната сигурност. Причината за ареста – обвинение, че е участвал в схема за разпространение на различни видове зловреден вирус, най-вече за кражба на финансова информация. Съгласно обвинението Хъчинс е създал вирус тип „троянски кон“, известен под името „Кронос“.
Според информацията британската Национална агенция за борба с престъпността е потвърдила, че знае за задържането на Хатчинс, но добавя, че действието е на американските власти. Двайсет и две годишният Хъчинс, който е известен и под псевдонима MalwareTech, получи всеобщо признание през май, когато успя да забави негативното действие на вируса WannaCry. Британецът, родом от Югозападна Англия не е учил в университет, но успя да забави разпространението на поразилия хиляди компютри по целия свят вирус WannaCry. Той работи от дома си за компания за киберсигурност в Лос Анджелис и открива почти неволно как да спре разпространението на злонамерения файл, заключващ достъпа до компютрите и искащ 300-600 долара за възстановяването му.
Програмистът и блогър е създател на сайта MalwareTech. Маркъс Хъчинс започва работата си в бизнеса с киберсигурност веднага след гимназията именно заради блога си и уменията си за писане на софтуер.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder