Еколози искат оставката на Димов

Еколози искат оставката на Димов

Екоминистерството е разпространило невярна информация и еколозите ще поискат оставката на министър Нено Димов. Това каза природозащитникът Андрей Ковачев от Сдружението за дива природа „Балкани“ пред БНР.
Повод за изказването му са протестите, започнали от петък, на жители Балчик, Каварна и Шабла пред сградата на общината в Каварна. Там се стигна и до сблъсъци заради заповед, с която МОСВ забрани определени дейности в територии в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“. Премиерът Бойко Борисов отмени заповедта и обеща казусът да се гледа: „имот по имот, нива по нива“. Екологичните организации са поканени на среща във вторник в Министерския съвет, заедно с останалите замесени страни.
Според него, от МОСВ умишлено са смесили съдържанието на съществуващ нормативен документ и бъдеща заповед за обявяването на защитена зона „Комплекс Калиакра“, с което са предизвикали протестите.
Изцяло подкрепяме хората, защото те бяха прави и те казаха нещо важно: „Не може да се договарят на тъмно! Не може това нещо да се прави без обсъждане и не може за сметка на нещата, за които сме осъдени, да бъдем ние наказвани“.
Бяха много прави, защото ние сме осъдени заради 6 проекта. Това са 5 ветрогенератори и заради едно голф игрище. Те са отишли и са се договорили били с Европейската комисия. Откъде накъде? И хората са абсолютно прави. Нашата позиция тук съвпада с тяхната, заяви Ковачев.
По думите му, тези проекти, на големите богаташи, трябва да бъдат заличени, защото това изисква европейското законодателство. Не могат да си правят политически договори те, само защото са, примерно, от една и съща политическа група с тези, които управляват в момента в Европейската комисия, допълни екологът.
Оказа се, че за Министерство на околната среда и водите и министър Нено Димов най-големият проблем е, че в България има природа, която трябва да се пази. Той го заяви официално, че ето, най-голямата бомба била, че имаме територии, които са включени в европейската екологична мрежа „Натура 2000“, защото имаме природа, която трябва да пазим, и това било бомба, мотивира се Ковачев.
Отменената вече заповед на МОСВ, опазваше 2 300 хектара. Това е една много тясна ивица покрай морето – каменисти територии, които са били винаги, в течение на векове, пасища. Някои места са широки 100, 200, най-много до 300 метра, припомня Ковачев.
„Само в две места при Калиакра има едно ловно стопанство – държавно, където са малко по-широки – до два, до три километра. Там пък е резерват! В годините се знаеше, че тези степи, понеже са много ценни и са застрашено местообитание от европейски мащаб, в червени книги и т.н., не трябва да се пипат. Обаче държавата си правеше гавра с тях и раздаваше… Имаше 600 проекта за застрояване. Както по дюните, същата работа и тука“, каза Ковачев.
България не е осъдена заради тези 600 проекта. На тях им е изтекла давността. Територията на тези 600 проекта все още се води „урбанизирана територия“, а не пасище, само защото държавата не си е свършила работата да преобърне отново статута на тези земи.
В момента някой отново брани интересите на тези проекти и отново зад всичко прозира строителната мафия. За жалост, точно тя обърка хората и тя ги излъга. Най-жалкото е, когато виждаме как един министър обслужва интересите на строителната мафия – и просто този министър трябва да си ходи, а че тази заповед, с тези превантивни защити, която по никакъв начин не засягаше точно интересите на тези лозя и градини, тази заповед, която сега беше издадена и сега беше спряна, тя касаеше бивши пасища, които са били преобръщани в строителни територии, но те са си и сега пасища, както един местен човек на протеста каза: „те са камъни“, тя касае само тях, припомни екологът.
Според Ковачев, заповедта предвижда спиране на разораването. „Имаше и такива случаи – когато ги разорават, за да получават субсидии. Далавера. Мутри отиват, разорават степта, за да вземат субсидия. Няма да изкарат нищо като продукция, но за да откраднат парите на европейските данъкоплатци със субсидия – и така. Това е заповедта. Само тези, много малки територии. Те са 1,7 процента от територията на тези три общини. Това е площта на тези степи“, каза Андрей Ковачев.
Екозащитникът опроверга и критиките, че еколози, а не учени, са изготвяли картата на защитените територии, тъй като в работните групи са участвали учени от всички институции у нас.
Благодарение на това, че проектите бяха движени от няколко неправителствени организации, всъщност можаха да се включат експерти от всички научни институции, примерно не само от БАН, ами и от университетите, от природонаучните музеи и т.н., тоест целият научен потенциал в страната ни, всички учени, които работят в тази сфера, активно участваха и се включиха в проучването на мрежата.
Незастроените местности предизвикват туристически интерес, който би изчезнал, ако там се появят хотели и ветрогенератори, добави Ковачев.
Кметът на Шабла Мариян Жечев изрази удовлетворение, че преговорите започват по правилния начин, а на засегнатите земеделци са обещани добри компенсации. Според кмета компенсациите трябва да са съобразени с конкретния казус.
Заповедта и плановете са били получени в общината на 4-ти юли, изтъкна кметът Жечев. Той отбеляза, че по-правилният начин е бил хората да бъдат запознати още при изработването на плана, за да бъде избегнато недоволство.
По-рано сутринта министър Нено Димов коментира, че причината за наказателната процедура срещу България и решението за санкции, са разрешенията за строежи в защитена зона „Калиакра“, като проблемът е с 10-годишна давност. Той посочи още, че по никакъв начин не се е забранявал риболовът в акваторията на Черно море, а земеделската дейност се е спирала само на територията на т.нар „понто-сарматски степи“ – земя, която, по думите му, е неплодородна.

Източник: News.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder