Още четири случая на заразени с Хепатит А в Луковит и Ловеч

Още четири случая на заразени с Хепатит А в Луковит и Ловеч

През изминалата седмица Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч регистрира още четири случая на заразени с Хепатит А. Единият е на мъж от Ловеч, а другите три – на деца от 6 до 10 години в ромския квартал „Изгрев“, където до момента са заболели 66 деца на възраст между 1-15 години, информират от инспекцията.
От там отбелязват още, че са оформени 39 семейни огнища. В почти 80% от семействата има висока огнищност с двама и повече заболели. Болните се хоспитализират в Инфекциозно отделение на ловешката болница.
Инспектори на РЗИ са извършили три проверки на място в квартал „Изгрев“. Имало е и две срещи с представители на Община Луковит и здравния медиатор за насочване на контактните към личния лекар за активно наблюдение и изследване в рамките на инкубационния период на Хепатит А от 45 дни. Извършена е проверка в детската градина в квартала, която поради ремонтни дейности, ще работи от 1 септември.
Децата ще се приемат след задължително представяне на документ от личния лекар за липса на контакт със заразно болни в семейството.
Предстои работна среща с представители на Община Луковит, на учебните и детските заведения и личните лекари в града, предвид началото на учебната година и с цел недопускане разрастването на епидемията, допълват от инспекцията.
С предписание до кмета на община Луковит е разпоредена огнищна дезинфекция в жилищата на болните и на определени обществени места, както и да се осигури редовно сметоизвозване, почистване и измиване на съдовете за събиране и съхранение на битови отпадъци в квартала.
За епидемичния взрив и за медико-диагностични дейности на общопрактикуващите лекари от град Луковит във връзка с профилактичните изследвания на контактните лица е уведомена Районната здравноосигурителна каса в Ловеч.
За предприемане на мерки в хранителните обекти и обектите за търговия с храни на територията на града и квартала е изготвено писмо до Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder