На 22 август 1849г.  във Видин пристига Лайош Кошут

На 22 август 1849г. във Видин пристига Лайош Кошут

На днешната дата през 1849 година във Видин пристига като емигрант унгарския революционер Лайош Кошут.
Лайош Кошут e унгарски национален герой, ръководител на Унгарската революция от 1848 – 1849 година. Той е от протестантски род от северната унгарска област Земплен. Въпреки благородническия си произход, родителите му не са заможни. След като завършва право, той работи като адвокат на местни богаташи.
Тогава започва журналистическата си дейност, отразявайки подробно заседанията на депутатите, а по-късно и на окръжния съвет в Пеща, във вестник, списван на ръка. Писанията му, в които отразява с голям литературен талант призивите за реформиране на стагнираната политическа и социална система на Хабсбургите, не се харесват на властите. Понеже не се подчинява на нареждането им да спре разпространяването на вестника, през 1837 година Кошут е арестуван и по-късно е осъден на четири години затвор. През 1840 година е амнистиран.
В следващите години той се включва в инициативи за икономическо обособяване на Унгария чрез прокарване на митническа граница, бойкот на чуждестранната продукция и морски излаз през Фиуме. Тези начинания нямат успех, но политическото му влияние се засилва. През есента на 1847 година Кошут е избран за депутат в долната камара на унгарския парламент, където оглавява фракцията на радикалните националисти.
По време на Унгарската революция (1848-1849) Кошут под една или друга форма е начело на революционното правителство.
През август 1849 година той преминава Дунав, укривайки се на османска територия.
Преминал сам границата, Кошут е задържан от турските власти във Видин, където остава до началото на 1850 година. След известен престой в Шумен, от март до август 1851 година той е интерниран със семейството си в Кютахия.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder