Над 100 души са заразени с хепатит А в ромски квартал в Луковит

Над 100 души са заразени с хепатит А в ромски квартал в Луковит

Над 100 души са вече заразените при взрива от хепатит А в ромския квартал „Изток“ в Луковит. Д-р Ивелина Русева, директор на Регионалната здравна инспекция съобщи, че през последната седмица са регистрирани още 20 случая на заболели, предимно деца. Всички са хоспитализирани в Ловеч и Плевен.
Заболяването обаче се разпространява и извън квартала. На 30 август предстои среща с ръководството на Община Луковит, за да се набележат по нататъшните действия за справяне със заразата. Имунизацията против вирусен хепатит тип А не е задължителна. От РЗИ са препоръчали да бъде направена на деца извън квартала, които посещават детски градини и училища и не са имали контакт с болни, или той е бил кратък.
Заместник-кметът на община Луковит Цветенка Хаджиева каза, че детска градина „Слънце“, която посещават повечето деца от ромския квартал, ще е затворена поне до 15 септември. Детската градина „Шарено петле“ ще отвори врати на 4 септември, а „Звънче“ вече работи.
Приемът на деца обаче става само срещу документ от личния лекар, че не са болни и не са имали контакти с вече заразени. Училищата в града също ще приемат срещу документ от личния лекар, че детето не е болно от хепатит. „Всички сме в ужас и не знаем какво да правим“, заяви още Хаджиева. По думите й, когато децата тръгнат на училище, вероятността заболелите да се увеличат е голяма, но не могат да се затворят учебните заведения. Нов случай на хепатит А е регистриран и в Ловеч, като заболелите в града вече са 18, но са предимно възрастни.

Източник: Darik News

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder