Страната ни e почти на дъното в световна класация по дарителство

Страната ни e почти на дъното в световна класация по дарителство

България е на 127-мо място в света в Световния дарителски индекс на КАФ 2017 (CAF World Giving Index 2017) – авторитетното проучване, което измерва щедростта в 139 страни.
Дарителският индекс е среден процент от три аспекта на дарителското поведение – помощ на непознат, даряване на пари и доброволчество.
За страната ни показателите са:
• Помощ на непознат – 34%
• Даряване на пари – 17%
• Добровлчество – 5%
Дарителският индекс на България продължава да спада – той е 19% (след 21% и 23% в предходните години) и се връща на нивото от 2013. Въпреки това страната ни се изкачва на 127-мо място сред 139-те държави в света (от 129-то на 127-мо място) и запазва 9-та позиция сред 10-те страни от Източна Европа, включени в Индекса.
Индивидуалното поведение на дарителите показва промени през годината – даряването на пари бележи известно подобрение. Делът на хората, които съобщават, че даряват пари, сега е 17% (в сравение с 13% през миналата година).
След като през 2015 делът на хората, които съобщават, че са помогнали на непознат, достигна връх от 42%, (когато България беше в центъра на мигрантската криза), вече е спаднал до 34%. Това е най-ниското ниво по този показател, измервано и през 2011 година.
Участие с доброволен труд декларират само 5% от населението на България. Това ни поставя на предпоследно място в света – само преди Армения с 4%.
Какви са световните тенденции:
• Дарителството бележи спад по целия свят.
Дарителският индекс бележи глобален спад. Делът на хората, по света, които са дарили пари през 2016 е най-ниският от три години.
• Всички западни държави в топ 20 са понижили инекса си тази година.
Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Канада, Ирландия, Нидерландия, Обединеното кралство, Малта, Исландия, Германия и Норвегия са отбелязали спад от един до пет процентни пункта в дарителски си индекс, отичта CAF World Giving Index. Оценките за континентите в Европа, Азия и Океания са по-ниски от петгодишните им средни стойности, докато Азия конкретно е отбелязала спад в трите аспекта на поведение.
• Африка е единственият континент, който бележи увеличение и на трите поведенчески аспекта.
Тази година Африка се противопоставя на световната тенденция на спад и е единственият континент, при който се отчита ръст и в трите аспекта на дарителско поведение, в сравнение с петгодишния среден резултат.
• За четвъртата поредна година Мианмар е на върха на CAF World Giving Index
Въпреки това, резултатът на Мианмар е с 5 процентни пункта по-нисък от миналата година.

Източник: Economy.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder