Командир от „Ислямска държава“ арестуван в София (Видео)

Командир от „Ислямска държава“ арестуван в София (Видео)

Мъжът има българско гражданство.

Командир на силите на ИДИЛ в Сирия е арестуван в София, съобщиха от прокуратурата.

Сириецът, който има и българско гражданство, е задържан при акция на 29 септември, заедно с още един мъж и една жена. Тримата са обвинени в участие в организирана престъпна група.

Нейният ръководител се установил у нас и през 2008 г. е получил български паспорт. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на ИДИЛ в Сирия. Участвал активно в бойните действия като „фигура с ръководни функции”, информират от държавното обвинение.

При извършени след задържането му претърсвания е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на терористичната групировка, удостоверяващ принадлежността на арестувания към ИДИЛ. Документът му давал и право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

През пролетта на 2016 г. сириецът се завърнал в България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на ИДИЛ, той организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле, без законово разрешение за това. Събраните доказателства сочат, че суровият нарязан тютюн групата изкупувала от производители в страната и го доставяла в столицата.

В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение „Вагон – ресторант“) участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания.

Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали.

Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. В страните от Западна Европа тютюнът бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден.

При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

Търговията с тютюн е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече – на основната фигура в нея – българския гражданин от сирийски произход.

Срещу него вече са повдигнати обвинения за тероризъм.

Източник: Нова ТВ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder