Качеството на пътищата в България

Качеството на пътищата в България

Пътищата в Танзания, Ботсвана, Замбия и Мали са по-добри от тези в България. Това показва класация на Световния икономическия форум.

Пътищата у нас се нареждат на 93-о от общо 137 места в класацията за качество.

С най-добрите магистрали могат да се похвалят Обединените арабски емирства, Сингапур, Швейцария, Холандия, Португалия и САЩ.

Общата дължина на републиканските пътища у нас е почти 20 000 км – от тях 741 км са магистрали, почти 3000 км – първокласни пътища, а останалите – втори и трети клас.

Официалните данни сочат, че огромна част от пътищата в България са в лошо и средно добро състояние. Над 6000 км имат нужда от спешен ремонт. Парите стигат за поправка на една трета от тях. Затова и повечето не са ремонтирани от между 20 и 40 години.

За 2017 г. Пътната агенция разполага с 185 млн. лева, 78 млн. от които ще бъдат изразходени за зимно поддържане, а останалата част от сумата – за ремонти, възстановяване на маркировката и рязане на храсти.

Отделно държавата отдели 100 млн. лева за текущо поддържане на пътищата. Затова и повечето ремонти са козметични – с кърпене и частично полагане на асфалт.

Източник: Нова ТВ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder