Наливането на пари не решава проблема на общинските болници, смята министъра на здравеопазването

Наливането на пари не решава проблема на общинските болници, смята министъра на здравеопазването

Финансирането на общинските болници е регламентирано в разпоредбите на закона за лечебните заведения. Общината взима решения за тяхното финансиране и структуриране, като те могат да ги финансират извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Това отговори здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос за състоянието на общинските болници по време на парламентарния контрол.

Решението на проблемите не трябва да се търси само в намирането на ресурс, без да има трайни законодателни промени, закриване на неефективни дейности и структури и адекватни механизми за контрол категоричен е Ананиев.

Наливането на ресурс в нереформирани структури води до неефективен резултат и разходване на средства и некачествено лечение.

МЗ ще направи оценка и анализ на здравните рискове и ще предложи мерки за оздравяването им. Ще се изработят единни стандарти за управление на държавни и общински лечебни заведения. Ще се създадат механизми за контрол, което ще доведе до възможност да има отговорно финансово управление.

Подготвя се и голям инвестиционен проект по програма за регионално развитие за обновяване и модернизация на сградния фонд за 163 млн.лв.

Ананиев заяви, че той може да насочи реализирани икономии от бюджета на МЗ към тези болници.

Източник:news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder