Професионалния колеж в Монтана предвижда да приеме първите си студенти наесен

Професионалния колеж в Монтана предвижда да приеме първите си студенти наесен

Първият в страната държавен професионален колеж в Монтана предвижда да приеме първите си студенти в началото на следващата учебна година. Политици, представители на бизнеса , държавната и местна власт подписаха Меморандум за създаване на първия в страната Интегриран професионален колеж миналата година. Те дадоха своите предложения за специалности съответстващи на потребностите на работодателите от даден вид специалисти, както следва: „Компютърни мрежи”, „Автоматизирани и роботизирани системи”, „Екология и опазване на околната среда”, „Технология на облеклото”. Предложенията със специалностите вече са изпратени в Министерството на образованието.

„С разкриването на държавния професионален колеж искаме да задържим младите хора в нашия прекрасен град и регион Монтана, като им дадем възможност за обучение и реализация“, обяви областният управител.

Важно е младите хора от района да имат възможност да се квалифицират без да се налага да плащат за това. Колежът ще има и общежитие. В него освен теоретични знания ще се придобиват и достатъчно професионални умения, което всъщност е големия проблем пред завършващите средно професионално образование. Професионалното училище ще се помещава в сградата на закритата професионална гимназия по механотехника. Училището ще подготвя кадри за регионалния бизнес. Те ще са в сферата на техниката, строителството, земеделието и администрацията.
Росен Белчев съобщи, че има утвърдени програми, по които се изучават дадените специалности.
Към настоящия момент е в ход съгласуване на проект на Наредба, която ще даде възможност придобитата в колежа професионална квалификация IV степен да бъде в последствие призната в обучителните програми на специализираните ВУЗ за получаване на квалификационна степен „Бакалавър”.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder