Топ вести
03.12.2023 - Програма за отбелязване на Коледните и Новогодишни празници във Видин
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
Професионалния колеж в Монтана предвижда да приеме първите си студенти наесен

Професионалния колеж в Монтана предвижда да приеме първите си студенти наесен

Първият в страната държавен професионален колеж в Монтана предвижда да приеме първите си студенти в началото на следващата учебна година. Политици, представители на бизнеса , държавната и местна власт подписаха Меморандум за създаване на първия в страната Интегриран професионален колеж миналата година. Те дадоха своите предложения за специалности съответстващи на потребностите на работодателите от даден вид специалисти, както следва: „Компютърни мрежи”, „Автоматизирани и роботизирани системи”, „Екология и опазване на околната среда”, „Технология на облеклото”. Предложенията със специалностите вече са изпратени в Министерството на образованието.

„С разкриването на държавния професионален колеж искаме да задържим младите хора в нашия прекрасен град и регион Монтана, като им дадем възможност за обучение и реализация“, обяви областният управител.

Важно е младите хора от района да имат възможност да се квалифицират без да се налага да плащат за това. Колежът ще има и общежитие. В него освен теоретични знания ще се придобиват и достатъчно професионални умения, което всъщност е големия проблем пред завършващите средно професионално образование. Професионалното училище ще се помещава в сградата на закритата професионална гимназия по механотехника. Училището ще подготвя кадри за регионалния бизнес. Те ще са в сферата на техниката, строителството, земеделието и администрацията.
Росен Белчев съобщи, че има утвърдени програми, по които се изучават дадените специалности.
Към настоящия момент е в ход съгласуване на проект на Наредба, която ще даде възможност придобитата в колежа професионална квалификация IV степен да бъде в последствие призната в обучителните програми на специализираните ВУЗ за получаване на квалификационна степен „Бакалавър”.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder