Монтанската полиция ще е домакин на учение на спасители и пожарникари от Грузия, Дания, Турция и Италия

Монтанската полиция ще е домакин на учение на спасители и пожарникари от Грузия, Дания, Турция и Италия

140 спасители и пожарникари от Грузия, Дания, Турция и Италия участват в учение „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества” в Монтана, MODEX 2018 обявиха от полицията.
Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР участва в консорциум за провеждане на международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз „EU ModEX Montana 2018”, лот 3. Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана подготвя учението на местно ниво. Учението ще се проведе от 19 до 23 март 2018 г. на територията на община Монтана.
Възможностите си за оказване на помощ при мащабни международни бедствия ще тренират Модулите за издирване и спасяване в градска среда на Грузия и Турция и Модул за реагиране при инциденти с опасни вещества на Дания.
Международните екипи от Турция и Грузия ще демонстрират уменията за спасяване по алпийски способ, при инциденти с голям брой пострадали при катастрофа, спасяване на пострадали в тунел на магистрала след срутване, при кални свлачища и лавини, а датският екип ще ликвидира последиците от възникнали инциденти с опасни вещества. Чуждестранните екипи ще използват и кучета спасители за търсене на пострадали хора под развалини.
Целта е да се тестват възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия.
Националните и международните екипи се планира да се проведат тренировъчни дейности в районите:
– град Монтана: полигон на Центъра за професионална квалификация – РДПБЗН, язовир „Огоста”, в недостроената сграда (хирургически блок) до МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, Международните екипи се планира да се разположат на лагер на терен на ул. „Диана”№27 в Северната промишлена зона (до Мебелната къща);
– с. Горно Церовене при язовир „Огоста”;
– с. Ерден – тунел към канал на недоизградена напоителна система на язовир „Огоста”.
В учението ще вземат участие и централни и местните структури, реагиращи при бедствени ситуации – МВР, Академията на МВР, Охранителна полиция – ОД на МВР – Монтана, Гранична полиция, Зонално жандармерийско управление – Монтана, Дирекция „Комуникационни и информационни системи на МВР“, Напоителни системи – клон Мизия, БЧК, Спешна медицинска помощ, Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция в град Монтана.
Областният щаб ще протренира плана за реагиране при земетресение и при инциденти с опасни вещества. Пожарникарите от Монтана ще се подпомогнат от доброволците от община Монтана и община Вълчедръм.
Проектът се реализира по линия на Механизма за Гражданска защита на Европейската комисия.
Водещ партньор в консорциума е доброволческата хуманитарна организация Йоханитер-Унфал-Хилфе (Johanniter-Unfall-Hilfe e.V.) – Германия, избрана от Европейската комисия за провеждане на цикъл от учения EU ModEX 2017/2018.


Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder