Почина известният британски учен Стивън Хокинг

Почина известният британски учен Стивън Хокинг

Известният британски учен Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Новината съобщили от семейството му, в сряда, предава АФП.
„Дълбоко сме натъжени, тъй като нашият обичан баща, почина днес“, съобщиха неговите деца Луси, Робърт и Тим в обръщение, прочетено от британска агенция.
Професор Стивън Уилям Хокинг е английски астрофизик, автор е на книги, статии за новите открития, идеи за Вселената и нейното зараждане, включително на популярната „Кратка история на времето“ (A Brief History of Time, 1988), която му спечелва и неговата международна известност. До 2009 г. е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман някога от Исак Нютон[1]). Известен е и като популяризатор на науката.Занимава се главно с космология и квантова механика. Въпреки тежкото си заболяване – амиотрофична латерална склероза (АЛС) – Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не представлява сериозна пречка и не прави никого по-малко способен да твори. Главните интереси на Хокинг са свързани с космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971 заедно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив: те показват, че ако теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време. Хокинг също така предполага, че веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки. През 1974, доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е първото, за чието описание се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката и е известно като лъчение на Хокинг.
Според него Вселената е „крайна“, но „неограничена“ материя, така както е крайна и неограничена земната повърхност. Въпреки тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза), той не спира активната си научноизследователска дейност. Като дете се занимава с конна езда, като ученик в Оксфорд е носови в отбора по академично гребане. Първите симптоми на болестта му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Докторите заявяват, че едва ли ще живее повече от 1 – 2 години. Въпреки това, той не се отказва да се бори с болестта. Установено е, че Хокинг е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии и други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен.
Награди, които е печелил са: 1975 – Едингтонов медал; 1976 – Награда Хюгс на английското Кралско общество; 1985 – Златен медал на английското Кралско астрономическо общество; 1986 – Член на Ватиканската академия на науките; 1988 – Награда Волф за постижения в областта на физиката; 1999 – Награда Джулиъс Едгар Лилиънфилд на Американското физическо общество.

Източник: novini.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder