Делегация на общините Белоградчик и Княжевац се срещнаха в Посолството на Република България в Белград

Делегация на общините Белоградчик и Княжевац се срещнаха в Посолството на Република България в Белград

Тази година общините Белоградчик, Р. България, и Княжевац, Р. Сърбия, отбелязват забележителен юбилей – 50-години от подписването на Договор за приятелство и сътрудничество между двете общини. Това бе и поводът посланикът на Р. България в Белград – Н.Пр. Марин Райков, да приеме делегация на двете общини в състав – Миодраг Ивкович- председател на общинския съвет в Княжевац, Миролюб Михайлович- зам. кмет на общината, Владан Радованович- координатор за трансгранично сътрудничество и Любомир Веселинов от община Белоградчик по тяхна молба.
В уводните си думи Н. Пр. Посланик Райков запозна участниците в срещата с предстоящото провеждане на 19 март тази година на бизнес форум по инициатива на посолството, в който ще вземат участие вицепремиерите на двете страни Томислав Дончев и Зорана Михайлович, председателят на сръбската търговско промишлена палата, търговският представител на българското посолство и съветникът по икономическите въпроси Детелин Димитров, който също присъства на срещата. Във форума ще участват 53 български фирми и 48 от сръбска страна, предимно от Димитровград, Пирот, Босилеград, Ниш и Сурдулица.
Представителите на делегацията споделиха интересни факти от историята на побратимяването на двете общини. Стана дума за най- значимите събития провеждани през годините. Споделена бе информация за ползотворното сътрудничество по линия на местните власти и реализираните проекти в областта на туризма, по превенция на горските пожари и в сферата на образованието от училища в двете общини, провеждането на съвместни културни прояви – фестивалът „От Тимок до Искър“, Поетическа обсерватория, изложби на картини и др. Отбелязан бе и приносът на двете турлашки дружества в развитието и укрепването на добросъседските взаимоотношения и създаването на нови приятелства. Владан Радованович запозна присъстващите с предстоящите културни събития в рамките на годината по повод честването на юбилея.
Най- дискутиран по време на разговорите бе въпросът свързан с изграждането на ГКПП на прохода „Кадъ Боаз“, на който бе отделено и най-много време. Проектът винаги е бил актуален и е работено за неговото осъществяване. В тази насока бе поет ангажимет за съдействие на най- високо ниво.
Обсъдена е и възможността за участие с културна програма на двете общини в приема, организиран от Посолството в Белград по повод председателството на България на Съвета на Европейския съюз, предвиден за 9 май 2018 година.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder