Конституционния съд ще реши дали  Истанбулската конвенция съответства на Конституцията

Конституционния съд ще реши дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията

Конституционния съд реши да образуват дело за разглеждане по същество дали Истанбулската конвенция съответства на основния закон в Република България.
С подписи на 75 депутати от ГЕРБ бе внесено искане за разглеждане в КС. Искането е придружено от постъпили в парламента положителни и отрицателни становища за документа.
Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов. Той е бивш депутат от ГЕРБ, и бивш зам.- председател на 41-то народно събрание.
Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията.
Те също са поискали превод на документа, предоставен на министрите.
В КС ще разгледат становищата на държавни институции, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации. На базата на техните анализи, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на Конституцията.

Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да има обществено обсъждане. Оттегляне постави Конституционния съд в деликатна ситуация да прецени дали това е основание да не се образува дело, или не.
Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.

Източник: news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder