Сто годишен павилион за вестници откриха в Лом

Сто годишен павилион за вестници откриха в Лом

Хората от Лом уважиха откриването на сто годишен павилион за вестници в града.
Най-старата вестникопродавница в България беше реставрирана с финансовата подкрепа на вестник „Труд”, Община Лом, арх. Борислав Борисов, и местни жители. Кметът Пенка Пенкова благодари на всички тях.
Идеята за възстановяването на павилиона е на жителите от града, които направили Фейсбук група и ангажираха с реставрирането на вестникопродавницата местната общинска управа. Сто годишният павилион е емблематичен за Лом и е част от неговият облик и история. Стилът на постройката е „късен сецесион”, в който са строени повечето сгради от края на 19-ти и началото на 20-ти век в града. Интересна част от историята му е, че в павилиона на Новаков са се продавали не само вестници и списания, но и филателия, приемали са се всякакви реклами и обявления, предлагало се е изработването на годежни и сватбени покани, както и на некролози.
Будката е обявена за най-красива в България от седмичника „Илюстрована седмица” в бр. 145 от 4 октомври 1925 г. Днес в най-стария и красив павилион за вестници в България, който е паметник на културата от местно значение, продължават да се продават вестници и списания.

Източник: БНР

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder