Хората болни от диабет настояват да получат пожизнен ТЕЛК

Хората болни от диабет настояват да получат пожизнен ТЕЛК

Болни от диабет настояват да получат възможност за пожизнен ТЕЛК. Въпреки, че заболяването е нелечимо пациентите минават на преосвидетелстване през няколко години.
Заболяването не се лекува, а може само да се усложни. За заболелите от диабет, които нямат възможност за възстановяване, се предвижда пожизнен срок на инвалидност. Болните обаче са изключени от това правило.
В България болните от диабет са около 500 хиляди души. Честите усложнения при тях са неврологични, очни и съдови. Понякога тези усложнения могат да бъдат животозастрашаващи, нелечими и могат да доведат до трайно инвалидизиране на пациента.

Въпреки това от здравното министерство отговарят, че срокът за инвалидност е от една до три години и след това отново трябва лекарска експертиза.

Наредбата за медицинска експертиза постановява, че при множествени увреждания, някои от които не са дефинитивни, срокът на инвалидността е от 1 до 3 години в зависимост от характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване”, посочват от ведомството.
Болните от диабет са настоявали за промяна и са събирали подписи тя да се случи и през 2009 г. Резултат няма.

Източник: БТВ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder