Гимназисти от Берковица се запознаха с пораженията, които нанася марихуаната

Гимназисти от Берковица се запознаха с пораженията, които нанася марихуаната

За поредна година Община Берковица и местното Районно полицейско управление организираха мащабна информационна кампания сред гимназистите, посветена на психоактивните вещества обявиха от полицията. В рамките на два дни ученици от 8 до 10 клас от Лесотехническа професионална гимназия и ПГ „Д-р Иван Панов“ научиха интересни, но стряскащи факти за вредите от марихуаната.
Презентациите обясни Диана Любенова – експерт от Общинския съвет по наркотични вещества- Монтана. Поради престижната си практика с хора със зависимости – във ВМА- София, Правителствена болница и Централен софийски затвор, общинският експерт успя да убеди учениците в необратимите последици от употребата на марихуаната, считана за най- разпространения наркотик. Само след месец под нейното въздействие човешкият мозък се преобразява в „свърталище на ужаси и призраци“. Г- жа Любенова обоснова това твърдение с психозите, шизофрениите, паник атаките и налудностите, които отключва и които не се лекуват, а е необходима непрекъсната борба за овладяването им.
Лекторът даде пример на учениците с необичайно и самоубийствено поведение на животни в Австралия и Андите, които се хранят с паша, естествено съдържаща кока, мак и халюциногенни растения. Учениците видяха снимки на животни, изпаднали в абстинентен синдром, който се появява есента, когато пашата намалее. За децата беше интересно да научат, че освен загубата на тегло, животните стават некоординирани, неконтролируеми, депресирани и че животът им често завършва със самоубийство. Диана Любенова разказа за първия в района ни случай на смърт на 16-годишна спортистка, която опитала амфетамини.
Информацията бе допълнена с прожекция на два късометражни филма. Лентите показват разкриването на най- модерно оборудваната лаборатория за отглеждане на марихуана и съвместна акция на берковските и монтански полицаи, които откриват частен двор за отглеждане на марихуана.
С тази инициатива отговорните институции за пореден път се обединиха в името на превенцията и добрата осведоменост с надеждата, че съветите им ще бъдат чути, а изборът на подрастващите – правилен.


Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder