Благодатният огън пристига у нас с четири фенера

Благодатният огън пристига у нас с четири фенера

На Велика събота, на 7 април, Благодатният огън ще бъде донесен в България от Йерусалим с четири фенера, съобщи за БТА Емил Велинов.
Той съобщи, че за поредна година огънят ще бъде пренесен от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води сега от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В нея ще бъде и Емил Велинов.

Полетът е в 5:00 часа сутринта на 7 април от летище „София“, като от там ще се лети с правителствения самолет, с разрешението на министър-председателя Борисов. Целта е връщането на делегацията у нас да е към 20:00 часа на 7 април. Точния часа на връщането не може да се каже, той ще зависи от това кога делегацията ще може да премине с Благодатния огън през ВИП-а на летището в Тел Авив.

Тази година българската църковно-държавна делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим с четири фенера, като три от фенерите са специални и всеки от тях струва по 2000 лева. Другият фенер е по-обикновен, а на връщане за фенерите ще се грижи механикът – бордовият инженер на авиоотряда.

На летище „София“ по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 – 23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Източник: novini.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder