Правилата на ЕС не защитават пътниците в български влак

Правилата на ЕС не защитават пътниците в български влак

Използващите влак в България пътници, не са защитени според правилата на Европейския съюз (EС), съобщават от actualno.com.
Причината се крие в това, че страната ни отлага приемането на директива на ЕС, информираха от Нова телевизия. Засега от БДЖ ще обезщетят пътниците, след инцидента с пожара във влака София-Бургас, с по един билет до избрана от тях дестинация.
Припомняме, че инцидентът стана в петък вечерта. Пламъци във вагоните доведоха до спиране на композицията и евакуирането на 80 пътници. Загинали и пострадали, за щастие, няма.

От БДЖ-Пътнически превози, Николина Даскалова обясни в ефира на „Здравей, България“.
„Билетът е превозен документ, който осигурява застрахователно покритие в случай на смърт, на нанесена телесна увреда или при увреждане на багаж. В конкретната ситуация няма регистрирани такива случаи и затова пътниците нямат право на парично обезщетение”.
Даскалова също напомни, че БДЖ ще компенсира пътниците с един билет до избрана от тях гара, в рамките на България. Те трябва обаче да представят билета си от запалилия се влак за Бургас, за да получат това обезщетение.

Максималното обезщетение, което дружеството покрива, при смърт на човек е 50 500 лева, а при частично увреждане – зависи от степента на увреждането.
Даскалова бе категорична, „Билетът е достатъчна компенсация в такава ситуация“.
Пътниците могат да предявят своите искания, все пак, подавайки писмени документи.

Богомил Николов от „Активни потребители” обясни, че съществува европейски регламент от 2009-а година, свързан с правата на пътниците за жп транспорт. По думите му, е аналогичен на този при самолетен полет.

„За съжаление, той е така направен, че държавите могат да го отлагат до три пъти по пет години. На практика, само осем държави от Европейския съюз прилагат този регламент. Останалите 20, сред които е и България или са го отложили частично, или изцяло”, заяви Богомил Николов.

Той поясни, че тези европейски правила могат да влязат в сила в страната ни, през 2024 година.
„В момента обаче се правят промени, чрез които да няма възможност за отлагане”, добави Николов. По негови думи – няма съществена разлика между нашата нормативна уредба и европейската. Конкретната разлика е в сумите, които според регламента на ЕС са доста по-големи. Като при смърт или нараняване на пътник, минималното обезщетение е фиксирано на 310 000 евро.

„При такава ситуация, (като със запалилия се влак в петък вечерта), човек може да получи неврози и психически увреждания. Тогава той трябва да удостовери това с документ и да предяви иск за обезщетение”, категоричен е Богомил Николов.

Според европейския парламент пътниците имат право на информация за – преди пътуването – за разписанието, за първа и втора класа места, за спални и кушет вагони. По време на пътуването – за закъснения, връзки с други линии и прекачвания и след пътуването – процедури при изгубен багаж и пускане на жалби.

При инцидент – минимум 310 000 евро (при смърт или нараняване на пътник).

При повреда на багаж – до 1800 евро, а при закъснение от 60 до 119 мин. – 25 % от цената на билета.
При повече от 120 мин. – 50% от цената на билета.
Имат право на информация и относно възстановяване на пълната цена на билета, относно връщането до изходната точка на пътуването и относно продължаване на пътуването до крайната дестинация.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder