От ГЕРБ успокояват – И Граф Монте Кристо избяга от затвора

От ГЕРБ успокояват – И Граф Монте Кристо избяга от затвора

Всеки ден губим усещането за държава. Това заяви Драгомир Стойнев, в началото на изслушването на министрите Цецка Цачева и Валентин Радев, относно избягалите затворници, съобщават от news.bg.
Народът е суверенът, изтъкна той. Случаят с избягалите затворници само показва, че държавата не е на мястото си, подчерта червеният депутат.
„Суверенът иска сигурност“, настоя още Стойнев.
Опасни затворници не било нормално да бягат през парадния вход на затвора. Не е нормално чистачката единствена да има смелостта да гони затворниците, захапа социалистът.

Настояването на Драгомир Стойнев беше за конкретни отговори.
Подобни случаи се случвали и в други държави, според Димитър Лазаров, от ГЕРБ.
А правосъдният министър, Цецка Цачева, определи вчерашния случай като тежък инцидент.

„Става дума за човешки грешки“, призна тя. „Причина е и техническото недоокомплектоване в затвора. Комисия в затвора извършва щателна проверка на случая“.
Да бъде събрана максимална информация за случая, това обеща Цачева. Тя обясни, че всичко се е развило в рамките на минути и много бързо.

Колегата й пък, от МВР, Валентин Радев хвърли бомба, че още преди година силовото ведомство имало информация, че Валентин Пелов готви бягство.
„Информацията е дадена на Министерство на правосъдието. Взети са мерки. Така се случи, че той избяга“, каза МВР-шефът.

Червеният Славчо Велков е смутен, че чутото от министрите е с висока степен на обществена опасност. Припомни протестите на надзирателите и удовлетворението на исканията им.

Припомняме, че надзирателите протестираха многократно и заплашиха с жива верига да негодуват пред резиденция Бояна. Те прекратиха своите протести след като стана ясно, че с 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията на синдикатите им за изравняване на заплатите на надзирателите с тези на колегите им в МВР, за поетапно увеличение и за решение проблема с липсата на кадри.

Велков пита как е вкарано огнестрелно оръжие в затвора. Освен това още – как е стигнало то до затворник, който излежава присъда и то при строг режим.
Цачева, от своя страна, призна, че е имало данни за готвено бягство от единия затворник. Затова ръководството на затвора го е спряло от работа. А правосъдният министър подчерта, че относно вчерашното бягство не е имало предварителна информация.

Валентин Радев успокои, че всички издирвачи работят. В балкана се търсели престъпниците – в ботевградския и в тетевенския балкан.
И двамата министри бяха лаконични в своите отговори.
„Не мога да ви кажа какво правим“, поясни МВР-шефът.
„Бягство от затворите е имало още от времето на граф Монте Кристо. Бягства има и от Алкатраз“, защити властта Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Самата Цецка Цачева на свой ред обеща да бъде безкомпромисна, в случай, че се установи съучастие на служител на затвора в бягството на опасните престъпници.
Вътрешният министър пък я захапа, обявявайки, че в случая, според него, не става въпрос за никаква човешка грешка, а за грубо нарушение.
„Този инцидент е изключително тежък и е безпокойство за тези, които управляват страната и за тези, които сме народни представители“, обясни и Цветан Цветанов. Според него в подобен случай не трябва да се вкарва политика. Но пък също така, защити „историческият преглед, направен от Дани Кирилов“, който показал, че бягства от затворите има навсякъде по света.

Обсъжданията по бягството продължиха в кулоарите на парламента. Този път, обаче, между министри и журналисти.
На въпрос възможно ли е бегълците да са напуснали пределите на страната, МВР-шефът подчерта, “ Те от затвора избягаха…“.

Ангажиран по случая е целият ресурс на МВР.
„Те са много опасни, въоръжени, не знаем какво са взели отвън, те няма какво да губят“, заяви Валентин Радев.
„Правим и невъзможното, за да ги хванем“, увери той.
„Опозицията беше много смирена, аз очаквах тука да ни разкъсат“, сподели още шефът на МВР. „През годините никой не е предприемал мерки за сигурността в затворите“.

Фактът, че има грубо нарушение на правилата, отново бе посочен от правосъдния министър Цецка Цачева.
Проверката трябва да е готова до 12 април.
На въпроса кой проверява багажа на посетителите и няма ли металдетектори, министърът отговори, че два са факторите, довели до бягството – човешкият фактор, разбира се, и боравенето с технически средства.

„Нямам информация, в момента, дали е задействан СОТ“, каза още тя. „В чисто човешки план, тогава, когато ме информираха, аз казах само – Това не може да бъде“, подчерта Цецка Цачева.

Иначе се оказа, че не само чистачката е опитала да спре бегълците. Все пак, оказа се, че не единствено чистачката е опитала да спре бегълците. Служител хванал единият от тях за ръкава, дори излязъл с него на улицата. Заради трафика и хората е преценил, че е опасно да използва сила срещу беглеца.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder