Открити от Прокуратурата бяха 13 113 родители, неизпратили децата си на училище или градина

Открити от Прокуратурата бяха 13 113 родители, неизпратили децата си на училище или градина

Върховна административна прокуратура – ВАП извърши проверка за законност по спазване на изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, на територията на цялата страна, съобщиха от news.bg.

Проверката е реализирана, чрез възлагане от териториалните прокуратури на кметовете на общините, от Върховна административна прокуратура.

Налице са 4835 родители, към момента, които не изпълняват задължението си да запишат децата си, които са подлежащи на задължително предучилищно или училищно образование, в детска градина или училище.

Констатирани са родители, в 8278 случаи, които не осигуряват присъствие на децата си, подлежащи на задължително предучилищно образование, записани в полудневна, целодневна или почасова форма на организация в детска градина или училище, или подлежащи на задължително училищно образование, записани в дневна, вечерна, комбинирана или дистанционна форма на обучение в училище.

Установени са 264 родители на брой, които не осигуряват присъствието на децата си в допълнителното обучение. Съставени са 1173 акта за установяване на административно нарушение – АУАН и 509 наказателни постановления – НП, с оглед констатациите от проверката от компетентните органи.

Прокурорите са ангажирали кметовете на общините, по реда на надзора за законност, които не са определили длъжностни лица, за извършване на проверките, в 62 случая.
Целта на проверката е именно да се обезпечи конституционното право на образование на децата.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder