Владислав Горанов – държавата остава регулатор по казуса ЧЕЗ

Владислав Горанов – държавата остава регулатор по казуса ЧЕЗ

Държавата се интересува от сделката за ЧЕЗ, без да иска да се намесва в нея. Това коментира след заседание на парламентарната комисия за сделката с ЧЕЗ, финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти, предадоха от news.bg.
„Сами знаете, че сделката за ЧЕЗ напрактика е сключена. Оттам нататък развитието на сделката се свежда до плащане на цена и прехвърляне на акции“, обяви Горанов. Всичко това трябва да се случи в деветмесечен срок, по негови думи.

На отправен въпрос – дали е информирана Гинка Върбакова за отказа от намеса на държавата в сделката, Горанов отговори: „Надявам се да гледа телевизия.

Владислав Горанов бе кратък в изказа си относно капиталите на „Инерком“, обяснявайки, че ако се окажат незаконни – всички незаконни капитали се конфискуват – като незаконно придобити активи.
Той потвърди актуалната позиция на правителството, че е нецелесъобразно държавата да участва в сделката за ЧЕЗ.

Категоричен бе, че в случай, че „Инерком“ е платило и вече притежава ЧЕЗ – анализът за мерките срещу изпирането на пари се прави предварително.
„Ако вие си купите апартамент – аз трябва ли да се интересувам точно как е станало“ – попита още Горанов.
А на уточняващ въпрос – „Ако свети половин България – би трябвало държавата да се интересува“, Горанов заяви, че вече е дал отговор на въпросите, за които е бил поканен.

„Оттук нататък, ако търсите интрига – коя е Гинка Върбакова и какво е отношението на държавата към „Инерком“ – отношението на държавата към „Инерком“ е като към всяко българско търговско дружество“, затвърди той.

По въпроса за обратът в позицията на правителството, Горанов коментира с думите, че тя винаги е била в защита на интересите на българските граждани. Обратът от намеса към ненамеса на държавата в сделката за ЧЕЗ, министърът на финансите обясни, като „опит да се отговори максимално бързо на създалото се с политически внушения огромно напрежение, че „видите ли нещо много страшно се случва“.

„В началото имаше една изключително изнервена и припряна реакция на опозицията, която беше отчасти неразбираема и остава неразбираема за българската държава, тъй като и опозицията, и българската държава трябва добре да знаят как функционират държавните органи.“
Създадената парламентарна комисия и разискванията в нея са подействали „ограмотително“ за депутатите, според финансовия министър.
По думите му, ако купувачът е швейцарска фирма със същия размер на капитала, а не „Инерком“, едва ли днес е щяло да се провежда този разговор.

„Проведохме разговори и, към онзи етап, бяхме готови да отговорим на обществените очаквания държавата да е на местото си. Днес не сме на различно мнение, че държавата трябва да е на местото си. Държавата има определени органи, които да регулират този бизнес, който е регулиран. В този смисъл и след много разговори с членовете на правителството надделя поддържаната от Министерството на финансите теза, че ролята на държавата в икономиката трябва да бъде само като регулатор, а не като собственик“, бе категоричен Владислав Горанов.

Той се изказа, че парламентарната комисия за ЧЕЗ не е изчерпала своята роля.

„След всяка такава комисия – парламентаризмът или губи, или печели. В зависимост от това, кой с каква цел я е създал и кой, как я ръководи. Тази комисия в момента, в който приключи работа, Жельо Бойчев, ще е най-информираният по темата ЧЕЗ човек. Тогава се надявам, че няма да питате вече мен“, допълни Горанов.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder