Киприянови молитви срещу злото! Архимандрит Христодул внася светлина сред миряните (Темите -сезон 4 -финал)

Киприянови молитви срещу злото! Архимандрит Христодул внася светлина сред миряните (Темите -сезон 4 -финал)

Молитвата на Св. Киприян е против магии, уроки, лоши езици и болести, тя се чете само от свещеник. А свещеникът от видинската епархия е архимандрит Христодул. Повече вижте в репортажа на Ирена Василева.


Сигурно сте гледали стотици филми за хора, обладани или омагьосани, които търсят помощ от църквата. И да, на повечето от Вас сигурно звучи налудничево, но има място в Северозапада, където десетки хора търсят помощ.В Лопушанския манастир идват хора, които имат притеснение, че са засегнати от направена магия. Лопушански манастир има богата история, на негово място преди е имало друг построен през Второто българско царство, в последствие разрушен от турското нашествие. През 1850- 1853 година манастира е възобновен от чипровски монаси. През Възраждането му действа и килийно училище. Божията обител се превръща в любимо място на Вазов, имено на това място той създава част от романа си „Под игото“. Самият манастир става убежище на много български патриоти-борци за национално освобождение. Игуменът Дионисий дава подслон на Васил Левски, Панайот Хитов, Филип Тотю, Иван Кунин, после лично оглавява местния революционен комитет. Сега божията обител е изцяло новозастроена и модернизирана.
Освен с молитви за пречистване от магии и богата си история, манастира привлича миряните и с чудотворните си икони. Една от тях е Света богородица- Милостива, която е изложена на централно място в храма. От очите на Божията майка и сърцето на Исус Христос се стичат капки миро. Чудото започнало през 1937 г., продължава и до днес. Иконата е известна с чудесата които е направила през годините. А миряните свидетелстват за чудото в специална книга в манастира.Но може би най-голямата духовна мистерия, свързана с Лопушанския манастир, е откриването на зазиданата преди век и половина икона, след пророчески сън на мирянка.

„… Присъни ми се чудотворна икона. То не беше сън, а Божие знамение. Имате голямо богатство във вашата черква и дори не подозирате за това, вярвайте ми! Нека възкръсне!“, казва на 28 декември 2013 г. Мария от София

Реликвата е увита в проядено от молци и мухъл старо парче плат, но самата икона е запазена, макар и пострадала от пожара през 1688 г. От високата температура боята в горния й край е напукана. Иконата има сребърен обков, което означава, че е много почитана. Обков от злато или сребро се поставя от миряни, когато някой получи изцеление свише. Днес оцелялата през годините икона е изложена на почетно място под стъкло в църквата на манастира. По думите на свещениците, откакто иконата станала достояние на вярващите в Лопушанския манастир, чудесата заваляли. тежко болни хора, които след молби пред чудотворната икона започнали да се възстановяват и дори напълно да се излекуват. Така на кратко Ви разказахме за едно от необяснимите неща в наши дни. Някой ги наричат лудост, привидение или измислица! Ние го наричаме божие чудо ! Христос Воскресе, Уважаеми зрители!

Автор: Ирена Василева, Калин Иванов

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder