Нено Димов –  важни политики при регулиране на отпадъците и адаптацията към климатичните промени

Нено Димов – важни политики при регулиране на отпадъците и адаптацията към климатичните промени

„Подписването на споразумението за програма „Опазване на околната среда и изменение на климата“ не е единствено правен акт – то е израз на изграденото доверие между страните донори и МОСВ, на доброто сътрудничество, на постигнатите резултати през предходните програмни периоди, на високата добавена стойност и е гарант за желанието да продължим да работим заедно за постигането на високи екологични стандарти и в грижата за околната среда.“ Това каза министърът на водите и околната среда Нено Димов по време на подписването, в НДК, на програмното споразумение, по Програма „Опазване на околната среда и изменение на климата“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ЕИП/, за периода 2014 – 2021 г., съобщиха от Novini.bg.

По финансовия механизъм на ЕИП, за периода 2007 – 2009 г. са били изпълнени девет проекта в сектор „Околна среда“, на обща стойност над 8 млн. лв.
По меморандума за разбирателство за периода 2009 – 2014 г. между България и Исландия, Норвегия и Лихтенщайн е бил осигурен финансов ресурс в размер на 36 млн. лв. по две програми в областта на интегрираното управление на морските и вътрешните води за реализацията на 38 проекта и на биоразнообразието и екосистемите, посочи още министър Димов.
Новата програма „Околна среда за изменение на климата“ си поставя за цел да изпълни мерки по прилагане на важни политики в областта на управление на отпадъците и адаптацията към климатичните промени, чрез предоставения финансов ресурс от 30,5 млн. лв., допълни министърът.

Атлъ Хамар, държавният секретар на Министерството на околната среда и климата на Норвегия, който участваше в подписването, посочи, че това е безвъзмездна помощ, която е приносът на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, за да се намали неравенството в социално-икономически план в Европа и да се укрепят и двустранните взаимоотношения.
Програмата ще допренесе за укрепване на способността на България в областта на климата, управлението на водните басейни и биоразнообразието, според него.
Нисковъглеродните емисии, климатът, околната среда, са едни от приоритетите за следващия програмен период, посочи той и допълни още, че около 30 процента от безвъзмездната помощ е насочена към тези области именно.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder