В Белоградчик – против „бизнес-плана“ за поскъпване на водата

В Белоградчик – против „бизнес-плана“ за поскъпване на водата

Общо събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД – Видин, е насрочено за утре, 11- ти април, предаде bnr.bg.

В него участие ще вземат представители на всички общини в областта и областният управител на град Видин.
Бизнес-планът на водоснабдителното дружество, делегатите ще се наложи да гласуват до 2021 година. А той предвижда увеличение на цената на водата още от тази година, като почти двойно и по-значително ще е в четири общини- Белоградчик, Чупрене, Димово и Ружинци.
Причината за това е поправка в Закона за водите, с която цената на питейната течност в дадена административна област, както е област Видин, се уеднаквява.
Цената в областния град, до този момент, беше различна от тези четири общини, защото тук, както и в останалите населени места в областта, водата се доставя чрез помпени станции, докато в планинските райони тя е – гравитачна.
Сега помпажната вода струва 1.88 лева, а гравитачната- 1.03 лева. Ако този бизнес-план бъде приет, цената от тази година ще скочи с 12 стотинки за помпажната и с близо лев за гравитачната.

„Покачването на цената на водата ще се отрази много зле… Вдигат цените на всичко, а пък не ни вдигат пенсиите… Как да живеем? Кажете!… С парите от пенсията не може да си платим водата. Много ще ни бъде трудно. Ще има неплатени сметки. Като стане двойната цената, не може да си позволим тоя лукс. Това е нещо страшно за нас… Ще протестираме, ако се наложи…“, такова е мнението на жители на Белоградчик.

На утрешното събрание, представител на Община Белоградчик, ще бъде кметът – Борис Николов.
Общинският съвет реши позицията му да е „против“ така предложения бизнес-план.

„Упълномощен съм от Общинския съвет да гласувам „против” бизнес-плана, който предвижда, особено за нашето население, двойно увеличение цената на водата още от тази година. Аргументи за това няма. Има едно нарушение на директива 2060 на ЕС, свързана с осигуряването на питейна вода, цените и преработка на отпадъчната вода.
С това изменение на закона от 2015 г., се регламентира единни цени за всички оператори, за всички райони. Това е абсолютно некоректно, неправилно, некоректно и против всякаква бизнес логика – социална и икономическа. Аргументи за единна цена аз до този момент така и не видях, не прочетох, не чух – защо в цялата област трябва да бъде цената на водата една и съща, след като това не е една свързана система”, заяви Борис Николов.

Според анализа на „ВиК“- Видин, предложеното поскъпване, е социално поносимо.
На данни на Националния статистически институт, се базира дружеството – според които данни, в област Видин, доходите на човек от домакинство са средно 545 лева.
А методиката на изчисление е, че за вода трябва да плащаме не повече от 2.8 % от доходите си, това прави до 5,90 лв. за кубик вода. С други думи, цената на предлаганите услуги от „ВиК“ – Видин, за периода на бизнес-плана е много под социално поносимата, това твърдят от Дружеството.

На събранието на Асоциацията, държавата, в лицето на областния управител Албена Георгиева, има 35% от гласовете, Община Видин, която ще гласува „за“ бизнес-плана- 40.7%, а потърпевшите общини от поскъпването – Белоградчик, Чупрене, Димово и Ружинци, са общо с едва 12.59%.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder