Внасяме ИТ експерти от Индия, за да борим кризата за висококвалифицирани кадри

Внасяме ИТ експерти от Индия, за да борим кризата за висококвалифицирани кадри

България се бори с кризата за висококвалифицирани кадри, с внос на ИТ експерти от Индия, а Франция наемат лекари от Мароко и Алжир.

Това сочат данни на Евростат за издадените сини карти – разрешителни за работа на служители от страни, извън ЕС, предадоха от Novini.bg.

С тези работни визи европейските работодатели могат да наемат специалисти в сферата на здравеопазването, високите технологии и науката. Европейските работодатели могат да наемат специалисти в сферата на високите технологии, здравеопазването и науката, благодарение на тези работни визи.
Сини карти са били издадени на близо 21 000 висшисти от трети страни, през 2016 година.
85 % или 17 600 от всички разрешителни са дадени в Германия, а най-търсени се оказват лекарите и инженерите.
Работодателите във федералната република наемат лекари основно от Турция и Индия, докато за компютърни експерти разчитат на кадри от Украйна и Китай.
Немските шефове издават работни визи на специалисти от САЩ, Китай и Русия, поради недостига на инженери.
750 служители от трети страни са били наети във Франция през 2016 година, това показват данни на европейската статистика.
Най-много работни визи са получили инженерите, предимно от Русия и Украйна, следвани от лекари от Алжир и Мароко, пише Монитор. Инженерите от Русия и Украйна са получили най-много работни визи, следвани от лекари от Мароко и Алжир.

На четвърто място по брой работни визи се нареждат Италия, там са били издадени 254 документа и Люксембург със 636 разрешителни. Десетки полски фирми, поискали сини карти за 673 експерта, през 2016 година, са се възползвали от възможността да наемат висококвалифицирани кадри от страни извън Европейския Съюз.
България по „внос“ на висококвалифицирани работни сили от трети страни, заема осмо място, страната ни е издала 115 разрешения за работа, през 2016 година. Все повече работодатели наемат инженери от Тунис, Русия и Турция, а у нас най-много чужденци идват в ИТ сектора, като масово пристигат от Индия, Китай, Украйна и Русия.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder