НОИ започна прием на документи за Програмата за рехабилитация и профилактика

НОИ започна прием на документи за Програмата за рехабилитация и профилактика

Започна приемът на документи за желаещите да ползват възможностите по Програмата за профилактика и рехабилитация, която е подпомогната от Националния осигурителен институт /НОИ/. Това е възможност за ползване на възстановителни бази в страната, като продължение на определено лечение, като в случая част от процедурите и престоя се заплащат от държавата, предаде bnr.bg.

От края на март се извършва приемът на документи за 2018 година. Кой може да кандидатства и на какви условия е необходимо да отговаря, разяснява Владимир Живков, от териториалното поделение на НОИ във Видин.

„Право да ползват помощта за профилактика имат две основни групи лица. Първата група, това са осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. Това са работещи лица, които не са навършили възраст за пенсиониране в условията на трета категория. Тази година това са мъжете, навършили 64 години и един месец и жените на възраст 61 години и два месеца. Тези хора трябва да са задължително осигурявани шест месеца преди месеца, в който ползват услугата. В този 6-месечен период може да се включи отпуск по майчинство, неплатен отпуск до 30 дни… Въпросът е да има непрекъснато осигуряване, защото дори един ден прекъсване не позволява ползването на програмата.

Другата, втората основна група, са получаващите инвалидна пенсия. Условието при тях е да имат валидно действащо експертно решение към момента и не се изисква какъвто и да било друг документ, доказващ права, освен решението.

Има и една трета група хора, но тя е много малка. Това са хората, които са претърпели трудова злополука.
Има и трета група хора. Това са претърпелите трудова злополука хора, но тази група е много малка.

НОИ поема на одобрените, да ползват възможностите на програмата, следните разходи:

В рамките на календарна година, правоимащите могат да ползват еднократно 10 дни. Като през тези дни се поемат – средства за храна, в рамките на 7 дена дневно, частично, стойността на 4 медицински дневни процедури и стойността на нощувките.
Лицата доплащат дневната разлика за храна, тя възлиза обикновено на 18 лева дневно.
За 10-дневния престой излиза допълнително около 180 лева.
Другото, което сами трябва да поемат като ангажимент лицата, това е резервацията в базата и организацията по пътуването, поясни Живков.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder