Одобриха проекта на Национална здравна карта

Одобриха проекта на Национална здравна карта

За България ще са достатъчни 32 913 легла за активно болнично лечение. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия, която я изработва. А председател на комисията е министърът на здравеопазването. Проектът днес беше одобрен от МЗ.

Броят на леглата за активно лечение в страната сега е 38 803. Анализ на МЗ показва, че през 2017 година в 28-те административни области са били необходими 24 723 легла. Проектът на НЗК предвижда с 8190 повече легла за активно лечение, за които НЗОК ще сключва договори с болниците.

Приемането на Националната здравна карта ще даде възможност Здравноосигурителната каса да избере с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръх предлагане на конкретни медицински услуги. Това ще гарантира ефективно разходване на средства при гарантиран достъп на гражданите до качествена медицинска помощ.

Очаква се до 30 дни от Здравното министерство да публикуват проекта на Националната здравна карта за обществено обсъждане. След приемането на здравната карта от Министерския съвет и обнародването ѝ в Държавен вестник, тя ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците.

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които отчитат обезпечеността на всяка от административните области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ.

С нея се планират потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ. Това е предпоставка за воденето на ефективна и дългосрочна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК става веднъж на три години.

Източник:news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder