Турлаци от двете страни на границата честваха 15- годишен юбилей в сръбско село Миничево

Турлаци от двете страни на границата честваха 15- годишен юбилей в сръбско село Миничево

Внушителна делегация в състав от 40 души, членове и симпатизанти на Турлашко дружество „Ждребче” гостува на дружество „Тимочана-Торлака” село Миничево, Р. Сърбия, по тяхна покана. В състава й бяха председателят на дружеството Любомир Веселинов и кметовете на селата Салаш и Чифлици Румяна Алексиева и Савинка Спасова. Поводът бе провеждането на Турлашка среща, една традиционна проява, която се провежда всяка пролет в някое от населените места на Тимошкия регион на западната ни съседка. Общините Чупрене и Чипровци също участваха със свои представители във форума на турлаците. Сред гостите бяха кметът и председателят на общинския съвет на община Чупрене – Ваньо Костин и Богомил Станков, както и кметът на Горни лом Илиян Михайлов, също и председателят на общински съвет Чипровци Цветана Замфирова.
От страна на домакините присъстваха Славолюб Миланович – кмет на населеното място, Деян Кръстич – председател на торлашкото дружество, кметовете на селата Витковац, Йелашница и Кожель, членовете на управителния съвет на дружеството и негови активисти.
Тази година след дълго прекъсване отново домакин на празника на турлаците бе село Миничево, където е регистрирано и самото дружество. Тук гостите и техните домакини по повод на 15-та юбилейна среща засадиха фиданка от японски дървесен вид, чиито цветове са изключително привлекателни за пчелите. След разглеждане на етнографска сбирка бе посетен и град Княжевац.
В общинския център представители на гостите и домакините бяха приети от кмета на общината и председателя на общинския съвет Милан Джокич и Миодраг Ивкович. В сърдечна и приятелска обстановка бяха споделени резултатите от съвместната работа, и разменени мисли и идеи за по-нататъшно обогатяване, развиване и укрепване на добросъседските отношения. Акцентите в дискусията бяха свързани със създаване на условия и предпоставки за реализиране на приетата програма, свързана с честването на 50-годишен юбилей между побратимените общини Белоградчик и Княжевац тази година, най-скорошното от които ще се състои на 9-ти май, в Посолството на България в Белград. Подобаващо внимание бе отделено и на въпроса с изграждането на ГКПП на прохода „Кадъ Боаз“, който отново е актуален и има вероятност да бъде завършен в близките две години.
Гостите от България имаха възможността да посетят и женския манастир в местността „Суводол“, а в късния следобед на деня в многофункционалния салон на населеното място бе дадено началото на голяма турлашка вечер, наситена с много музика, песни, хора, шеги и закачки. За доброто настроение на всички присъстващи се грижеше оркестър „Войводанович“ от град Неготин, а с безупречната си работа, организаторите на празника направиха така, че той да се запомни задълго от всички участници.
Догодина по същото време, домакин на следващия празник на турлаците ще бъде село К ожель, а тази есен Белаградчик и село Салаш ще посрещнат своите гости от Сърбия.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder