Извършиха рядка животоспасяваща операция на бременна, с рак на маточната шийка

Извършиха рядка животоспасяваща операция на бременна, с рак на маточната шийка

В клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ извършиха рядка животоспасяваща операция на бременна жена с рак втори стадий, на маточната шийка. Завеждащата отделението по гинекология към клиниката, доктор Христина Иванчева, съобщи новината, предават от novini.bg.

Операцията е била екипна и извършена от доктор Иванчева, доктор Борис Керезиев, доктор Веселин Коларов и анестезиолога доктор Тодор Каменов.

Доктор Иванчева поясни, че в настоящия случай става дума за 26-годишна жена, бременна в четвърти лунарен месец, от Пазарджик, която била приета преди около десетина дни с тежък кръвоизлив. Самата комбинация от тежката патология, с бременност е състояние, срещащо се при една на всеки 2000 жени.

Причината веднага била установена в отделението по гинекология, но първо е било необходимо да се направи биопсия, преди да се пристъпи към операция. В този период непрекъснато са правени кръвопреливания на жената, заради огромната кръвозагуба.

Доктор Христина Иванчева разказва, че самата операция представлява хистеректомия, с лимфна дисекция, която е извършена на един етап без предварително прекъсване на бременността, предвид тежкото общо състояние на жената. Въпреки това, че бебето се е развивало нормално, майката е била в критично състояние и е можела да загуби живота си, а по този начин вече щеше да означава загуба на два човешки живота.

Към момента 26-годишната жена е с коригирана тежка анемия, причинена от кръвозагубата и в добро общо състояние.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder