Днес се навършват 103-години от арменския геноцид

Днес се навършват 103-години от арменския геноцид

Българи от арменски произход благодариха на България, че е тяхна родина.
Общността на арменците благодари за гостоприемството на българите, които преди близо 100 години отворили домовете и сърцата си за търсещите спасение от гоненията в Османската империя арменски бежанци.
В България живеят близо 12 000 българи от арменски произход, те живеят предимно в големите градове.

Арменският геноцид, наричан още арменски холокост, е извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население. Той се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г.
Жертвите през този период са около 300 000 души.
Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени.
Турция, наследник на Османската империя, възразява срещу използването на термина „геноцид“, за описване на събитията по това време, и не признава каквато и да било отговорност на турския народ или турската или османската администрация за тези събития.

На 24 април 2015 година във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание приема декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци.

В България Общинските съвети на: Бяла Слатина, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Карлово, Лясковец, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен и Ямбол официално са признали извършения над арменците геноцид.

Всяка година арменците по света и в Армения отбелязват с факелни шествия и манифестации деня на геноцида и призовават Турция да го признае.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder