Уникална находка. Археолози откриха непокътната римска гробница край Благоевград

Уникална находка. Археолози откриха непокътната римска гробница край Благоевград

Ще бъде ли спасена уникалната находка?

Непокътната гробница от римско време, откриха археолози край Благоевград. Това се случи преди пускането на поредната част от магистрала Струма, по време на разкопките край село Покровник, предадоха от btvnovinite.bg.

Това е тракийско селище, на площ от 120 декара – Скаптопара, /древен Благоевград/. След като археолозите откриха баня, църква и канализация, в момента ставаме свидетели на откриването на цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

„В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Преддверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени”, обяви ръководителят на обекта, доцент Здравко Димитров.

А относно третата – „Тази камера не е ограбвана, запазена е и това е изключитено рядък шанс за археологията. Има няколко цели стъклени съда, няколко лампи, метални предмети”, допълни още доцент Димитров.

Там, по думите му, не е погребан случаен човек, защото не се правят гробници толкова често, с такъв богат инвентар и такава сериозна архитектура.

В трасето на магистрала „Струма“ попада старият град. Гробницата от римско време се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Лазар Андреев оглавява инициативен комитет, който настоява трасето на магистралата да се измести, за да бъде запазено селището. И предложение за референдум има.

Групата в интернет – за запазване на Скаптопара, я създава Даниел Димов, живеещ в Германия от 10 години, но при едно от посещенията си тук, посещава разкопките.

„Аз лично се надявам, дали чрез групата, дали от уста на уста, дали чрез медиите, повече хора да разберат, евентуално да отидат на място, да видят за какво става въпрос. Mисля, че единственият начин да се спре проектът на магистралата и да се направи някаква алтернатива, e ако обществото разбере за това нещо и каже: Хей, това не трябва да става така! Надявам се по някакъв начин, дали с референдум, дали с протести да намерим някакво решение”, посочва Даниел.

Вариант за запазването на ценните находки, според археолога, е и музей на открито.

„Вариантът е да бъдат преместени в Покровник, както предложих и за църквата, която също се намира под трасето на магистралата, затова трябват сериозни дейности на реставратори, бързи проекти и преместването на тези паметници”, обясни ръководителят на обекта доцент Здравко Димитров.

Тук, до дни, ще дойде комисия от Министерството на културата, да види намереното и да реши неговата съдба. Дотогава, за да няма нежелани набези, обектът ще се охранява денонощно.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder