За пореден път село  Челопек ще проведе събор-изложението „Златни ръце български“

За пореден път село Челопек ще проведе събор-изложението „Златни ръце български“

За четвърта поредна година под мотото „С поглед към миналото, с мисъл за бъдещето“, в село Челопек ще се проведе събор – изложението „Златни ръце български“. Културната проява се организира от кметството на село Челопек, читалище „Огнище – 1930“ и със съдействието на Община Враца. Откриването на изложението е на 5 май от 10:00 ч.
Целта на проявата е съхраняване и популяризиране на традициите, обичаите, народните обреди и традиционната храна, както и превръщане на изложението в събитие, в полза на развитието на културния туризъм.
Програмата на събор-изложението включва изпълнения на самодейни фолклорни състави от читалища от Община Враца и на духов оркестър „Огоста“, град Враца.
По време на културната проява ще се проведе конкурс за гергьовски обредни хлябове, в който може да се включи всеки желаещ да покаже уменията си в изработването на погачи. Кулинарните произведения ще бъдат оценени от жури, а най-добрите ще получат награди. В рамките на събора ще се приготви балканска каварма на тиган, ще бъде открит двор на занаятите. Над 15 занаятчии от региона ще представят ръчно изработени тъкани, плетива, бродерии. Ще има и грънчарска работилница, където всеки ще има възможност да измайстори керамично изделие, под вещото ръководство на майстор грънчаря Куман Жеков. В етнографското ателие за деца и родители, уредниците от отдел „Етнография“ към Регионален-исторически музей – Враца ще изнесат кратка лекция за традиционното българско облекло, а децата ще имат възможност да изработят своя кукла от дървена лъжица с народна носия.
За решилите да посетят събор-изложението „Златни ръце български“ има организиран превоз с атракционно влакче. Маршрутът ще бъде Враца – Челопек, Челопек – Враца, а тръгването е от площад „Христо Ботев“ в 09:00 ч.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder