Българи са подсъдими в Гърция за трафик на мигранти, замесен е и видинчанин

Българи са подсъдими в Гърция за трафик на мигранти, замесен е и видинчанин

В много от случаите те са продали микробус или камион, с който са превозвани хората.
Масово наши сънародници са подсъдими за трафик на мигранти в Гърция.
Те са продали камион или микробус, който новият собственик не е вписал на свое име.
Без разследване гръцките власти ги привличали като обвиняеми, защото микробусът или камиона по документи се водят на тяхно име.
БТВ разказва за няколко случая. Един от потърпевшите е Николай Иванов от Враца. Преди две години обявил за продажба бус негова собственост, купуват го румънци. Купувачите не регистрирали на тяхно име, а 2 години по-късно бусът е задържан в Гърция с 18 нелегални мигранти.

Арестуван е шофьорът, но гърците повдигат обвинение и на Николай – за подпомагане на трафика. На първа инстанция е осъден на 25 години затвор – тежка каторга без замяна. На втора инстанция получава 17 години затвор с право да се отплати – по 5 евро на ден. Сега ще обжалва пред трета инстанция. Досега семейството му е платило 15 хил. лв. за адвокати, трябва да дадат още 7 хил. лв. за делото на трета инстанция. Писали са до всички институции в България, но им отговорили, че държавата не може да се ангажира, защото делото е от частен правен характер.

По-фрапиращ е казуса на Милен Маринов, който отдава коли под наем. В един от дадените под наем автомобили – на Антон Марков от ромския квартал „Нов път” във Видин, са открити 30 мигранти на територията на Гърция. Обвинен е Милен Маринов. Никой не е търсил Антон Марков.
Това са сложни казуси и не са само в отговорностите на Министерството на външните работи, коментира Бойко Христов, началник на дирекция „Ситуационен център” към Външното министерство. Той уточни, че посланиците и дипломатите не могат да се явяват като страна по дела.

Съветът на Христов е българите да се явяват на дела, когато са призовани в Гърция. По думите му такива дела приключват бързо в полза на нашите съграждани.

Източник:БТВ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder