Алпинистът ни Боян Петров – в неизвестност. Организатор на експедицията се надява да е оцелял

Алпинистът ни Боян Петров – в неизвестност. Организатор на експедицията се надява да е оцелял

Организаторът на експедицията по изкачване на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите, Тибетски автономен район, Мохам Ламсал, е оптимист за шансовете на опитния алпинист Боян Петров да е жив, предадоха от dariknews.bg.

Той не е взел със себе си сателитния си телефон, това е другата информация по случая. За върха, който е тръгнал да покорява, поредното предизвикателство, се знае, че е един от най-трудните и недостъпни и много малко хора дръзват да тръгват да го покоряват.

В експедицията са участвали още 10 души, а именно – петима италианци, четирима водачи от непалски произход и унгарец. Липсата на Боян е била установена от участниците в района на Шиша Пангма, на около 7500 м. надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.
На 6 май, сутринта, са били открити спалния чувал и палатката му, на 7350 м. надморска височина.

„Според мен има шанс да е жив. Когато те са се качили, не са могли да изчакат повече от 30 минути, но това не означава, че той не се е върнал в лагер 3”, съобщи Мохам Ламсал, организатор на експедицията. „Не изключвам да се появи сам, той е опитен катерач”, каза още Ламсал.

„По нашия предварителен план, с Боян трябваше да тръгнем към Тингри в Тибет, там да се срещнем и да продължим заедно към базов лагер Еверест. За последно е видян ден преди да тръгне към базов лагер 1 на Шиша Пангма, т.е за последно е видян на 28 април, тръгнал е на 29 април”, разказа режисьорът Поли Генчева, която е част от български екип, който снима документален филм за Петров и в момента се намира в Катманду.

„Той катери самостоятелно, това е неговият стил, той тръгва преди групата, преди всички останали и преди всички шерпи, сам си разбива пътя нагоре и сам си прави палатките, където да остане. На 4 май, когато шерпите стигат до лагер 3, намират палатката на Боян празна, с неговия чувал в нея. Те се задържат не повече от 30 минути, защото времето не е било подходящо. Най-вероятно по това време Боян е бил нагоре по върха, в опита си да го покори. Това е последната връзка с Боян. От момента, в който експедицията слиза от лагер 1 и 2 в базов лагер, Боян не е с тях, това се случва на 5 май”, посочва още Генчева.

„От утре са ни обещали съдействие самите шерпи, които са в базов лагер, ние поддържаме непрестанна връзка с тях. Дълбоко вярваме, че той се намира някъде между лагер 1 и лагер 2, където има кислород и храна и където би могъл да оцелее няколко дни”, заяви надеждите си Поли Генчева.

Шиша Пангма е един от най-малко изкачваните върхове. Неговото име на тибетски означава „Планина на пасищата“, но в повечето случаи е отбелязван на картите със своето индийско прозвище – „Светата обител“. Наричат го още Джуджето, защото е с най-малка височина сред 14-те осемхилядника – 8013 м.

За последния век са организирани над 260 международни експедиции. Върхът е на територията на Тибет, на няколко километра от границата с Непал. Една експедиция там продължава между 4 и 6 седмици. Най-трудната отсечка е склонът между лагер 2 и лагер 3 – той е изключително стръмен.
Първият лагер е на височина 6300 м. Вторият е на височина 7000 м, а лагер 3 – на 7400 м. Досега само четирима българи са атакували хималайския осемхилядник.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder